Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Izvor: B92, 24.Mar.2020, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotičani prave vizire za zdravstvene radnike

Subotičani koji poseduju 3D štampače, dobrovoljno su se ogranizovali i za samo nekoliko dana napravili 85 vizira za zdravstvene radnike.

Sve je počelo najavom akcije "Vizionari" na blogu Startit-a, u kojoj su pozvani svi pojedinci koji poseduju 3D štampač da se udruže i kreiraju zaštitne vizire za medicinske radnike, piše subotica.com. Za samo nekoliko dana, u Subotici se dobrovoljno ogranizovalo 13 pojedinaca, neki od kuće, a neki iz poslovnih prostora i započeli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su proizvodnju brzom razmenom svih potrebnih fajlova i informacija oko podešavanja, iskustava i saveta.

"Vizir se zapravo sastoji iz nekoliko delova, od koji se 3D štampa nosač za glavu i plastično ojačanje na kraju vizira, a providni pleksi-zaklon se seče posebno, po šablonu. Koristili smo sopstveni materijal za 3D štampu, a neophodne zaklone nam je donirala jedna kompanija iz Subotice i svi smo dogovorili da ostanemo anonimni, jer sada nije ni vreme, ni mesto za promociju", priča sagovornik za subotica.com, koji sa ostalim udruženim sugrađanima učestvuje u proizvodnji vizira.

Ukoliko posedujete 3D štampač i želite da se priključite ili pomognete akciji pravljenja vizira za medicinske radnike, možete se prijaviti putem Fejsbuk strane "Vizionari Srbije", gde treba da navedete da ste iz Subotice i oni će vam dati dalje instrukcije.

Osim Subotičana, postoji još jedna inicijativa za pravljenje vizira. Projekat Maska za sve omogućava decentralizovanu proizvodnju, uputsvo za jednostavnu i brzu izradu štitnika u kućnim uslovima, kako bi pomogli medicinskom osoblju u lokalnim zajednicama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Subotičani "odštampali" skoro 100 vizira za zdravstvene radnike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2020, 11:04

Nakon najave akcije "Vizionari", putem bloga Startit-a, u kojoj su pozvani svi pojedinci koji poseduju 3D štampač da se udruže i kreiraju zaštitne vizire koji mogu da pomognu u zaštiti od kapljičnog prenošenja bolesti i zaraza u zdravstvenim ustanovama, nastalo je veliko interesovanje pojedinaca...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.