Subotica: Podrška donatora za 50 romskih porodica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2018, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Podrška donatora za 50 romskih porodica

Pedeset romskih porodica poreklom s Kosova, deportovanih sa zapada Evrope, nastanjenih u Vojvodini, koje žive u lošim uslovima, mogu da računaju na podršku donatora u građevinskom materijalu. 

Međutim, pred njima su i brojne administrativne prepreke.

Kako ih rešiti bila je tema okruglog stola u Subotici, u organizaciji donatora – Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada.

U Subotici živi oko osamdeset romskih porodica, poreklom s Kosova, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su deportovane iz Zapadne Evrope. Mahom u lošim životnim uslovima, tako da je svaka pomoć dobrodošla. Ali ne i dovoljna.

"Postoje fondovi, Subotica je ušla u različite programe po pitanju uređenja stambenih prostora, evropskih fondova po pitanju uređenja stambenih prostora romske zajednice, po pitanju unapređenja položaja, po pitanju aktivizacije, aktivnog učešća u civilnom procesu. To nas u narednom periodu očekuje", rekao je  koordinator za romska pitanja u Subotici Stevan Nikolić.

Deo njih, tačnije devetnaest porodica, može da računa na pomoć Ekumenske humanitarne organizacije u građevinskom materijalu. Ali, da bi je dobili, potrebno je preskočiti niz administrativnih prepreka.

"Na ovom projektu "Mogućnosti za novi početak" uslov da neko konkuriše i dobije grant koji je uvek u nekom građevinskom materijalu je da je vlasnik objekta u kojem živi, i da je taj objekat legalizovan, ili da je podnet zahtev za legalizaciju. I to je u stvari najveći problem sa kojim se oni ljudi koji su najugroženiji suočavaju jer upravo ti imovinsko-pravni odnosi nisu rešeni", smatra koordinatorka projekta u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji Branka Kresoja.

U saradnji sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom do sada je u Subotici adaptirano više od devedeset stambenih objekata.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.