Subotica: Nastava za decu sa smetnjama u razvoju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2020, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Nastava za decu sa smetnjama u razvoju

Digitalna sredstva kojima se održava nastava na daljinu za vreme vanrednog stanja ne zadovoljavaju potrebe učenicima sa smetnjama u razvoju, pa su defektolozi i nastavnici Školskog centra sa domom učenika "Dositej Obradović“, kako bi svojim učenicima olakšali školovanje na daljinu, odlučili da im dostavljaju nastavni materijal koji je prilagođen za svakog učenika ponaosob.

Deca koja pohađaju tu školu imaju različite vrste smetnji, a uglavnom su to poteškoće u intelektualnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili senzomotornom funkcionisanju i govorno-jezički problemi, izjavila je direktorka te ustanove Nataša Nimčević.

Kako kaže, prilagođavanje na novonastalu situaciju školovanja od

kuće i za njih je bio izazov, ali su u saradnji s defektolozima i roditeljima uspeli na pronađu rešenje.

"Nastavnici pre svega materijal šalju viberom, mesendžerom, ne znam u koliko viber grupa su uključene moje kolege. Taj materijal se šalje roditeljima i u srednjoj školi to funkcioniše odlično, čak i testove znanja odrađuju“, kaže Nimčevićeva.

Međutim, kako navodi, određeni problemi javljaju se u radu sa osnovcima jer oni digitalna sredstva i aplikacije ne mogu samostalno da koriste.

U njihovom slučaju, veliku ulogu igraju roditelji, a iako se materijal dostavlja elektronskim putem, deo se i štampa i ostavlja u prizemlju, a roditelji dolaze po njega.

"Materijal se pravi za svako dete posebno i to zahteva velike veštine kolega, oni to poseduju, imaju kompetencije i snalaze se u svemu tome. Povratne informacije dobijamo od roditelja svakodnevno“, dodaje Nimčevićeva.

Osnovni zadatak nastavnog osoblja u ovom periodu je da budu što više dostupni učenicima i to svakodnevno, kao i da budu podrška roditeljima.

"Veliki broj dece kada je sve ovo počelo nije moalo da shvati šta se dešava, ne razumeju razlog zbog čega se ovo događa, vide promenu i brigu na licima njihovih roditelja i sve je to za njih veoma frustrirajuće“, ispričala je direktorka te škole.

Od 152 učenika škole "Dositej Obradović“, 98 su srednjoškolci, 45 osnovci, a devetoro ide u predškolsko.

Na zahtev roditelja, i za predškolce je realizovan program, kako bi što spremnije dočekali prvi razred.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.