Subotica: Krov nad glavom za 21 izbegličku porodicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2019, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Krov nad glavom za 21 izbegličku porodicu

Komesarijat za izbeglice saopštio je danas da je u Subotici svečano uručen 21 ugovor za kupovinu seoskih kuće sa okućnicom izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, građanima koji imaju prebivalište na teritoriji tog grada.

Kuće su kupljene u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Srbiji.

Ukupna vrednost kupljenih kuća iznosi 231.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << donator Evropska unija.

Vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra.

Svečanom uručenju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov, držvni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, pomoćnik pokrajinskog sekretara Predrag Radović, šef terenske službe Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija Ivana Jelić, savetnica na Programu ljudskih prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Ružica Banda, i drugi.

Pomoćnik komesara Ivan Gerginov izjavio je da je Grad Subotica kroz Regionalni stambeni program dodelila više od stotinu stambenih rešenja, a da je u pripremi izgradnja 44 stana za izbeglice sa prebivalištem u ovom gradu.

"Isto tako, izbeglicama je u proteklom periodu pružena pomoć iz budžeta Srbije u iznosu od preko 73 miliona dinatra. Iz budžeta je stambeno zbriunuto 78 porodica, a ekonomski osnaženo 55" , naglasio je Gerginov.

Okupljenim porodicama, gostima i medijima obratio se i gradonačelnik Bogdan Laban istakavši da su lokalne vlasti aktivno uključene u trano rešavanje stamenih potreba izbegličke populacije u tom gradu.

U ime Minsitarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu govorio je državni sekretar Ivan Bošnjak, ispred pokrajinske vlade Predrag Radović, pomoćnik pokrajinskog sekretara, a u ime UNHCR i OEBS Ivana Jelić, šef terenske službe UNHCR-a, kao i korisnica Jelena Kozlica, izbeglica iz Knina koja se zahvalila na dodel?enoj pomoći u ime svih porodica.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cil? da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Radosav Rajak je 1992. godine izbegao iz Bihaća u Suboticu. Sada mu je svečano uručen ugovor o kupovini seoske kuće sa okućnicom. Njegovoj porodici mnogo znači što će, nakon 27 godina, imati svoj krov nad glavom.

"Bili smo podstanari dosta dugo. Imam ženu i dvoje dece. Sada, kada imamo svoj krov nad glavom, nadam se da će nam biti dosta lakše da nastavimo da se i dalje borimo za našu porodicu", kaže Radosav Rajak, izbeglica iz Bihaća.

Pored porodice Rajak, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici uručeno je još 20 ugovora izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Pojedinačna vrednost donacije je 11.000 evra, a ukupna vrednost 21 seoske kuće je 231.000 evra. Ta sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa.

"Od 2016. godine u Subotici je, iz Regionalnog stambenog programa, realizovano 160 trajnih stambenih rešenja za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Oko 80 porodica je trajno "skućeno" iz budžeta Republike Srbije i taj proces i dalje nastavljamo", izjavio je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Srbije.

"Sa velikim zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je i ovaj segment, a to je dodela ugovora za nabavku seoskih kuća, uspešno završen, kao što su i, na mnogim drugim mestima širom Srbije, uspešno do sada realizovani kako izgradnja novih stanova, dodela građevinskog materijala, tako i otkup seoskih kuća", rekao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Pokrajinska Vlada posredstvom Fonda za pomoć izbeglima i prognanima od 2018. godine dodeljuje po milion dinara za kupovinu svake seoske kuće, a od ove godine potpomaže i ekonomsko osnaživanje žena.

"Od 2016. godine značajno je unapređen rad pokrajinskog Fonda za pomoć izbeglim i progranim licima. Fond je imao budžet od 50 miliona dinara, a u protekle tri godine povećan je na oko 100 miliona dinara. Posredstvom tog pokrajinskog Fonda, godišnje dodelimo oko 20 kuća", izjavio je Predrag Radović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji projekat Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima SAD-a i Evropske unije, koja je i najveći donator.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izbegličke porodice iz BiH i Hrvatske dobile kuće u Subotici

Izvor: B92, 05.Jul.2019

Komesarijat za izbeglice saopštio je da je u Subotici svečan uručen 21 ugovor za kupovinu seoskih kuće sa okućnicom izbegličkim porodicama iz BiH i HR...Komesarijat za izbeglice saopštio je da je u Subotici svečan uručen 21 ugovor za kupovinu seoskih kuće sa okućnicom izbegličkim porodicama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.