Subotica: Akcija Put sećanja u spomen palim Crvenoarmejcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica: Akcija "Put sećanja" u spomen palim Crvenoarmejcima

Iskopom zemlje sa grobova vojnika Crvene armije u Subotici i Zaječaru, danas je nastavljena akcija "Put sećanja", koju je pokrenulo Ministarstvo odbrane Ruske federacije. U Subotici su čestice zemlje uzete sa Spomen-kompleksa palim Crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Spomen-kompleks palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Subotici, jedna je od ukupno 14 lokacija u Srbiji sa kojih će biti uzet grumen zemlje iz vojnih grobnica.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tom mestu sahranjeni su pripadnici Crvene armije, koji su poginuli oslobađajući Suboticu od fašizma u Drugom svetskom ratu. Tu njihovu žrtvu nikada ne smemo zaboraviti, naglasio je načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Dragi Vučković.

"Presudno je da mi danas napravimo naš sistem vrednosti po kojim se upravljamo i kako se ophodimo prema životu i prema drugima. Pre svega se borimo protiv toga da se povampiri ideologija fašizma i nacizma i mislim da Subotica i Srbija neće dozvoliti da se to desi", dodao je on.

Akcija "Put sećanja" Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koja je pokrenuta u čast 75-te godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu, počela je u Zrenjaninu i Novom Bečeju, a nastavljena danas u Subotici i Zaječaru. Ataše Odeljenja za kulturu ambasade Rusije u Srbiji, Denis Kruglov je podsetio na to da će ukupno biti sakupljeno oko 15 hiljada čaura sa zemljom iz celog sveta, kao i kapsule sa vodom sa mesta gde su stradali sovjetski vojnici na ratnim brodovima, i da će sve to biti transportovano u Rusiju.

"I to će biti iskorišćeno tamo u jednom memorijalnom kompleksu, kao i nekoliko miliona slika ruskih vojnika, sovjetskih vojnika, koji su učestvovali i poginuli tokom Drugog svetskog rata. Ovo je velika simbolika danas, da boravimo ovde i želim da izrazim veliku zahvalnost svima, pre svega Gradskim vlastima i vlastima Okruga, kao i našim srpskim prijateljima koji su sačuvali ovde našu istoriju. Želim da se zahvalim što negujete i čuvate našu zajedničku istoriju, istoriju naše zajedničke pobede u ovom velikom ratu", saopštio je Kruglov.

Akcija Ministarstva odbrane Ruske Federacije „Put sećanja“ u Srbiji se održava uz podršku ambasade Rusije, kao i Vlade i Vojske Srbije.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.