Srbski pravoslavni pojci podučavaju decu u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbski pravoslavni pojci" podučavaju decu u Subotici

Etno grupa "Srbski pravoslavni pojci" mentori su na Prvom kampu tradicionalne muzike koji je danas otpočeo u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Subotici.

Oni će 22. aprila nastupiti i na tribini koja će biti priređena u gradu na severu Bačke u znak sećanja na bitku na Košarama, u kojoj su živote izgubili Subotičanin Josip Sič i Tibor Cerna iz Kovilova, a ranjeni Robert Antal iz Bačke Topole i Dejan Perić iz Subotice.

Oko 50-oro dece i mladih uzrasta od sedam do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 20 godina pet dana biće učesnici 1. Kampa tradicionalne srpske pesme i muzike čiji je domaćin OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Subotici.

"Sviđa mi se srpska tradicionalna muzika zato što je jako lepa. I moj tata je jako voli pa se i meni veoma dopala jer je on stalno peva i sluša", kaže sedmogodišnja Jovana Pavlović, najmlađa polaznica muzičkog kampa u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Subotici.

"Mene je nastavnica muzičkog posavetovala. Rekla je kako "Srbski pravoslavni pojci" prave kamp i da bi bilo za mene dobro da ga pohađam. Iako najviše trenutno slušam pop, mnogo mi se dopada i srpska duhovna i etno muzika", kaže Aleksandar Macura, polaznik kampa srpske tradicionalne muzike.

"Išla sam sa mamom na koncerte "Srbskih pravoslavnih pojaca" i jako mi se dopalo pa sam htela da dođem na ovaj kamp i nešto više naučim. Bila sam na njihovom koncertu na Paliću. Najviše mi se svidela pesma "Mi smo deca neba" i "Vojvoda Stepa na konju jaše", kaže Teodora Tanasić, polaznica muzičkog kampa u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Subotici.

"Dolazim iz porodice u kojoj su većina nas muzičari tako da jako volim muziku i želela bih kasnije da se time bavim. Ovde sam došla prvenstveno da bih naučila nešto više", kaže Milana Petrović iz Bajmoka, polaznica muzičkog kampa u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Subotici.

Njihovi mentori su članovi etno grupe "Srbski pravoslavni pojci" iz Beograda koja već osam godina neguje srpsku tradicionalnu duhovnu i etno muziku.

"Srbski pravoslavni pojci" osnovani su 2011. godine sa ciljem da ulepšaju crkvena bogosluženja. Ideja se širila, sastav povećavao i došli smo na ideju da upravo mi budemo jedni od čuvara srpske tradicionalne muzike. Pevamo duhovnu, nacionalnu i etno muziku već punih osam godina i poželeli smo da ne budemo samo izvođači već da pokažemo da možemo da budemo i dobri prenosioci znanja", kaže Marko Kačarević, član grupe "Srbski pravoslavni pojci".

Njegovo mišljenje deli i Branko Tadić, profesor tradicionalnog pevanja u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu i član grupe "Srbski pravoslavni pojci".

"Mi svi treba, u stvari, da se bavimo očuvanjem i negovanjem svoje tradicije i svog nasleđa tako da bi upravo to trebalo više da bude zastupljeno i u životu i u medijima, a pogotovo kod mladih naraštaja", kaže Branko Tadić, član etno grupe "Srbski pravoslavni pojci".

Nakon kampa u Subotici, "Srbski pravoslavni pojci" podučavaće mlade tradiconalnoj srpskoj pesmi i muzici i u Barajevu. Spremaju se i za nastupe u manastirima u Šumadiji i na Kosovu i Metohiji, a 22. aprila učestvovaće i na tribini koja će biti održana u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici sa ciljem da mlađe generacije upozna sa značajem bitke na Košarama, koju su opevali i u svojim pesmama.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.