Šojom učestvovao na svečanoj akademiji u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojom učestvovao na svečanoj akademiji u Subotici

SUBOTICA - Predsednik Mađarske Laslo Šojom rekao je u Mađarskom kulturnom centru Nepker u Subotici da je jedinstvo mađarske nacije bazirano na bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu.

U svečanom govoru na akademiji održanoj povodom 162. godišnjice mađarske revolucije 1848. godine, Šojom je ocenio da to nasleđe ne zavisi od državnih granica i državlajnstva.

"Srpsko zakonodavstvo je pokazalo primer ostalim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << državama u regionu priznavanjem kolektivnih manjinskih prava i formiranjem institucija kulturne autonomije, a vojvođanski Mađari su pokazali primer time što se više od polovine odraslih registrovalo u glasačke spiskove za izbor Nacionalnog saveta", rekao je Šojom.

On je ocenio da je velika stvar kada jedna zajednica prevaziđe stranačke interese i oseti koliki je ulog i koliko je značajno da uradi takav posao.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor se u svom obraćanju osvrnuo na situaciju u dnevniku Mađar Sou.

Pastor je istakao da je ovih dana u javnosti došlo do nesporazuma i da namera Nacionalnog saveta nije bila da sprovodi cenzuru i utiče na uređivačku politiku medija. On je dodao da u ovom trenutku nema mesta za konflikte.

Učešćem na svečanoj akademiji u Nepkeru mađarski predsednik Šojom je završio trodnevnu posetu Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.