Socijalno preduzetništvo je lek protiv siromaštva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalno preduzetništvo je lek protiv siromaštva

Savet za socijalno preduzetništvo Vojvodine planira da pripremi kartu korisnika svih socijalnih usluga sa ciljem da ih trajno osposobi da pomognu sebi i svojim bližnjima, jer je socijalno preduzetništvo najbolji vid borbe protiv siromaštva. To je zaključak sa sastanka organizacija Crvenog krsta Srbije i zemalja u regionu čiji je domaćin bila Subotica.

Gladnog čoveka najbolje ćete nahraniti ne ako mu date ribu, već ako ga naučite da peca. To je suština socijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduzetništva, kaže profesor dr Lazar Ožegović, predsednik Pokrajinskog saveta za socijalno preduzetništvo, koji je održao predavanje na ovu temu na sastanku organizacija Crvenog krsta iz Srbije i regiona.

"Vlada Vojvodine odvojila je ove godine određena sredstva koja će isključivo biti korišćena za pripremu jedne velike akcije, a to je "mapiranje" korisnika socijalnih usluga", izjavio je prof. dr Lazar Ožegović, predsednik Pokrajinskog saveta za socijalno preduzetništvo.

Kako samohranoj majci ili osobi koja je ostala bez posla u 50-oj godini života pomoći da zaradi za život umesto da bude korisnik socijalne pomoći? Odgovore na takva pitanja, koji znače socijalno preduzetništvo u njihovoj svakodnevnoj praksi, tražili su predstavnici organizacija Crvenog krsta iz Kragujevca, Užica, Subotice, Trebinja, Bara i Ohrida.

"Način takvog rada ne samo što učvršćuje stabilnost organizacije već doprinosi i da stignemo do svih korisnika naših usluga koje treba da, na neki način, animiramo da ne samo da čekaju na naše usluge, nego da i sami doprinose, da budu korisni sistemu i da mogu da se samoodržavaju na neki način", objašnjava Saša Tučkov, sekretar Crvenog krsta Ohrida.

Osobe sa invaliditetom, samohrane majke, žrtve nasilja u porodici, migranti.... Crveni krst svima njima pomaže da izađu iz krizne situacije u kojoj su se našli.

"To je ono zbog čega mi profesionalci želimo da naučimo kako našim volonterima da obezbedimo da pomognu ljudima u patnji. To je naš osnovni cilj", kaže Nevenka Bogdanović, sekretar Crvenog krsta Kragujevaca.

"Na ovom sastanku ćemo dobiti prave informacije o tome šta je socijalno preduzetništvo, kako ga sprovoditi i kako profite ostvarene na taj način usmeravati u aktivnosti koje će doneti dobrobit čitavoj zajednici, odnosno našim korisnicima", kaže dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotica.

Pokrajinski savet za socijalno preduzetništvo planira da pripremi kartu korisnika, kao i da utvrdi vrstu socijalne usluge koja im je potrebna, a čiji će krajnji rezultat biti njihova osposobljenost da trajno pomognu sami sebi, jer je socijalno preduzetništvo najbolji vid borbe protiv siromaštva.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.