Saradnja i druženje nacionalnih zajednica u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2014, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja i druženje nacionalnih zajednica u Subotici

U Subotici već nekoliko meseci postoji Asocijacija nacionalnih društava Subotice, koja okuplja predstavnike deset udruženja nacionalnih zajednica koje žive u Subotici, sa ciljem da “ne žive jedni pored drugih, već jedni sa drugima” i da pronalaze zajedničke elemente saradnje.

Nakon osnivanja, sinoć je u prostorijama Bunjevačke matice priređeno i prvo zajedničko kulturno veče, na kojoj su se sa svojim literarnim, poetskim i muzičkim stvaralaštvom predstavili Bunjevci, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Crnogorci, Rusini, Makedonci, Bošnjaci, Nemci, Jevreji, Mađari, Rusi i Rumuni.

Prema rečima Marka Marjanušića iz Bunjevačke matice, koji je i potpredsednik ove asocijacije, njeno formiranje znači pokušaj formiranja zajedničkih programa kulturnog i sportskog karaktera.

"Često se održavaju razne priredbe, ali su ipak zatvorene u neke svoje getoe, gde svako za svoje prikazuje ono što oni već znaju. A ovo je prilika da čujemo i nešto što ne možemo svaki dan da čujemo. Mislim da je jako interesantno i treba da posluži drugima da se više druže između sebe, da se više upoznaju i tako ćemo moći jedni druge više da shvatamo", rekao je Marjanušić Tanjugu.

Prvi predsednik ove Asocijacije jeste Vojo Raičević iz Udruženja Crnogoraca, a nakon potpisivanja protokola o saradnji ovih nacionalnih zajednica pre nekoliko meseci često se susretao s pitanjem da li se radi o novom "bratstvu i jedinstvu", na šta je uvek, u šali, odgovarao potvrdno.

"Mi smo probali da napravimo asocijaciju tih nacionalnih udruženja i počeli da tražimo one elemente koji nas spajaju, one elemente gde možemo nešto da uradimo zajedno. Jedan od njih jeste upravo ovo čemu prisustvujemo", rekao je Raičević Tanjugu.

Sledeće druženje je već zakazano za 18. oktobar kada će se predstavnici, za sada, šest subotičkih nacija takmičiti u šahu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Subotica: Saradnja nacionalnih zajednica

Izvor: Radio 021, 11.Okt.2014

U Subotici već nekoliko meseci postoji Asocijacija nacionalnih društava Subotice, koja okuplja predstavnike deset udruženja nacionalnih zajednica koje žive u Subotici, sa ciljem da “ne žive jedni pored drugih, već jedni sa drugima” i da pronalaze zajedničke elemente saradnje...Nakon osnivanja,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.