SU: Usvojen drugi rebalans budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2015, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Usvojen drugi rebalans budžeta

Skupština Subotice usvojila je danas drugi rebalans budžeta te lokalne samouprave.

Gradonačelnik Subitice Jene Maglai je na sednici Skupštine grada rekao da je došlo do "određenih ispada sa prihodne strane", pre svega sa nivoa Pokrajine, zbog čega su, nakon rebalansa budžeta, sredstva iz ove godine prebačena za sledeću.

Primer za to je aneks ugovora za izgradnju Narodnog pozorišta kojim je 140 miliona dinara za taj posao prebačeno za 2016. kao i kompletne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << investicije za izgradnju proizvodne hale u Privredno-tehnološkim parkovima za koju se završava projektna dokumentacija.

Maglai je kazao da je rebalans više "šablonske forme", nego što ima suštinskog značaja u odnosu na realizaciju zacrtanih projekata, a da će izrada budžeta za sledeću godinu biti na dnevnom redu do kraja godine i da se predviđa dodatno "stezanje kaiša".

"Smatram da budžet od 5,2 milijarde dinara za ovu godinu nije održiv za Suboticu, jer nemamo toliki priliv sredstava. Mi možemo držati budžet do 4,8 milijardi dinara i uglavnom ćemo targetirati da deo koji se tiče 'živog novca' bude na tom nivou, a ostatak za nastavak investicija i zaduživanja biće između 500 i 700 miliona dinara", rekao je Maglai.

Maglai je prokomentarisao i smanjenja koja će uslediti zbog poreza na dohodak, rekavši da ako se Zakon o budžetskom sistemu izglasa na ovaj način, to će biti katastrofa za Suboticu.

"Ne vidim kakva će biti rešenja da nam se nadoknade izgubljena sredstva, jer ako se ovaj zakon izglasa, Subotica će izgubiti najmanje 600 miliona dinara. To će biti neodrživo da Grad normalno funkcioniše", kazao je on.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke (DS) Slavko Parać rekao je da je budžet virtuelan, odnosno da je nerealno planiran.

"Brojke govore da je prilikom razmatranja izveštaja za devet meseci ove godine realizacija budžeta bila 53 odsto, a trebala je biti između 70 i 80 odsto", rekao je Parać.

On kazao da rebalans donet 20 dana pred kraj godine znači da je to "birokratsko-tehničko-finansijsko usklađivanje virtualne stvarnosti sa stvarnim stanjem".

"Manjkavost ovog budžeta je i to što su se tokom ove godine sredstva trošila nenamenski i sada je ovaj rebalans bio prilika da se sve to izbalansira i 'stavi na svoje mesto' kako bi se ti tragovi pokrili", rekao je Parać.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.