Rođendansko okupljanje brazilskog umetnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođendansko okupljanje brazilskog umetnika

Kao i svake godine prijatelji i poštovaoci jugoslovenskog i brazilskog umetnika Mitra Subotića Sube okupiće se u Novom Sadu 23. juna da proslave njegov rođendan.

Ovoga puta će proslaviti i izlazak ploče Rex Ilusivii – In The Moon Cage u izdanju nemačkog izdavača Offen Music. U ovom nikad u celosti objavljenom radu Suba je za svoja istraživanja u elektronskoj muzici kao polazište uzeo uspavanke i tradicionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napeve jugoslovenskih naroda.

Za rad je dobio nagradu UNESCO koja mu je omogućila da započne rad u Brazilu. Kako je rad dugo stajao u arhivi, konačno objavljivanje na vinilu predstavljalo je za izdavača pravi istrazivački projekat čijem su uspehu pre svega doprineli volja i entuzijazam Subine majke i rad na sređjivanju arhive koji je uložio Slobodan Misailović.

Izdavačku kuću Offen Music je pokrenuo još jedan muzički emigrant sa ovih prostora, Vladimir Ivković iz Dizeldorfa, veliki poklonik Subine umetnosti.

Na početku druženja o Subi će govoriti direktor Zavoda za kulturu Vojvodine i Subin prijatelj Vladimir Kopicl, tadašnji muzički saradnik Radio Novog Sada Dragan Gojković Goja koji je prvi promovisao Subinu muziku i izdavač Vladimir Ivković.

Rođendansko okupljanje i preslušavanje albuma "In The Moon Cage" održaće se u utorak 23. juna u 19 časova u holu Zavoda za kulturu Vojvodine. Posetioci će imati priliku i da kupe ploču kao i da vide neke manje poznate artefakte iz Subinog stvaralaštva.

Isto veče u 22 sata u KC Utopija odrzaće se koncert Post Industrial Boys. Iza ovog imena stoji Gruzijski umetnik Gogi Ddžodžuašvili vrlo blizak Subinoj estetici i biće to divan način da se nastavi proslava Subinog rođendana.

Post Industrial Boys je jedan od projekata tbilisijskog elektronskog muzičara, pevača, tekstopisca, kompozitora Gogija Džodžuašvilija. Albume "Post Industrial Boys" i "Post Industrial Boys – Trauma" u Berlinu je objavio Thomas Brinkmann (2004 i 2006), jedan od pionira eksperimentalnog pristupa u minimal tehno, dub i mikrohaus zvuku u Nemačkoj, na svojoj sada već legendarnoj izdavačkoj kući "Max Ernst".

Gogi na ovim albumima saradjuje sa sedam vokala, uglavnom ženskih, pevajući na engleskom i gruzijskom jeziku. Zvuk se može nazvati alternativnim popom, ali sa dubokim bas linijama i nepretencioznim fuzijama sa tekućim savremenim elektronskim pravcima, prožet melanholijom i izvandrednim tekstovima, otpevanim na ivici recitacije.

Koncert "Post Industrial Boys" organizuje Zavod za kulturu Vojvodine kroz (permanentni antifestivalski) program 2K+ koji promoviše (i želi da rasipa umetnički uticaj na) savremenu klasičnu i savremenu elektronsku muziku.

KC UTOPIA je partner u organizaciji i tehnički producent koncerta, koji će početi tačno u 22.

Ulaz na oba događaja besplatan, kao poklon za Subin rođendan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.