Redovni pregledi najbolja preventiva raka grlića materice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2019, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redovni pregledi najbolja preventiva raka grlića materice

U našoj zemlji svake godine od 420 do 500 žena izgubi život, bolujući od raka grlića materice, za koji sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišom stopom obolevanja i umiranja od tog raka.

Subotičanka Marija Dulić, kaže da redovno ide na kontrolu kod ginekologa, jer smatra da su preventivni pregledi neophodni kako bi očuvala svoje zdravlje.

Testovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kojima se jednostavno otkriva premaligna promena su papanikolau test i kolposkopski pregled. Papanikolau test je potpuno bezbolan i veoma jednostavan, dok je kolposkopiju neophodno uraditi pri svakom preventivnom pregledu, kako bi se uočile i najmanje promene, kažu ginekolozi u Domu zdravlja Subotica.

"Postoji dugogodišnji period od promene na grliću materice koji se naziva prekancerogeno stanje gde mi možemo da uočimo da takvo stanje postoji sa češćim praćenjem i terapijom, i pacijenticu dovesti do izlečenja", objašnjava dr Ingrid Higl.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa kojih je 200 poznatih, s tim da je dokazano da 40 ima onkogeni kapacitet, što znači da mogu da izazovu rak na grliću materice. Imunizacija je isplativa, tvrde stručnjaci, pogotovo u zemljama gde su resursi ograničeni, a učestalost HPV infekcije visoka i obuhvat preventivnim pregledima nizak.

"U našoj zemlji ne postoji vakcina HP, nije u primeni ušla u kalendar vakcinacije, ali ona postoji. Može da bude monovaletna, dvovalenta, četvorovalentna. U nju su uključeni sastojci onih hunanih papiloma virusa koji su najučestaliji u smislu da su najčešći kod lokalizacije grlića raka materice", kazala je dr Zorica V. Dragaš iz Centra za promociju zdravlja Subotica, ZZJZ.

Sekudarna prevencija su skrinig programi koji se realizuju i u Subotici za žene od 25 do 64 godine starosti svake treće godine, međutim, odziv na preglede, pokazuje statistika, nije zadovoljavajući. Inače, najveći faktori rizika su rano stupanje u seksualne odnose, česta promena partnera, neprimenjivanje zaštite pri seksualnom odnosu, česte infekcije, pušenje i neredovni ginekološki pregledi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.