Izvor: Arte, 05.Avg.2019, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Publikacija Otisak vremena, GK - 70 godina

U četvrtak, 8. avgusta u 19h. u Galeriji SANU održaće se predstavljanje publikacije Otisak vremena, GK - 70 godina. Učestvuju autori studijskih tekstova: Jerko Denegri, Irina Subotić, Ljiljana Slijepčević, Gordana Popović Vasić i Ljiljana Ćinkul.

OTISAK VREMENA 70/∞

Grafički kolektiv – 70 godina

Jubilarnu izložbu Grafičkog kolektiva, OTISAK VREMENA 70/∞, GRAFIČKI KOLEKTIV – 70 GODINA, prati istoimena publikacija nastala u izdanju Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << akademije nauka i umetnosti i Grafičkog kolektiva. Ovo obimno monografsko delo (260 strana) sadrži sedam poglavlja koja fokusiraju najznačajnije programe, tradiciju, ličnosti i događaje u istoriji Grafičkog kolektiva u kontekstu savremene umetničke scene. Autori ovih studijskih tekstova su istoričari umetnosti i likovni kritičari - Dr Irina Subotić, Gordana Popović Vasić, LJiljana Slijepčević, Dr Ješa Denegrija i LJiljana Ćinkul - koji su tokom decenija pratili, afirmisali i učestvovali u liderskoj misiji ove Kuće umetnika.

U uvodnom poglavlju Iz životopisa Grafičkog kolektiva, LJiljana Ćinkul, koja je i autor ove izložbe, predstavlja rani period Grafičkog kolektiva kada su postavljeni profesionalni standardi na kojima i danas počiva njegov identitet i misija, uz osvrt na društvenu i kulturnu atmosferu u kojoj su inicirane ideje Grafičkog kolektiva i mapirane najznačajnije programske aktivnosti afirmisane tokom decenija - svedočanstvo o respektnoj ulozi Grafičkog kolektiva u domenu savremene kulture. Irina Subotić piše o međunarodnoj saradnji u tekstu Grafika sveta, dajući sistematičan pregled izložbi stranih umetnika u Grafičkom kolektivu i predstavljanja umetnika iz Grafičkog kolektiva u inostranstvu. O pionirskoj, kao i danas referentnoj ulozi Grafičkog kolektiva u afirmisanju različitih oblasti primenjene grafike piše Gordana Popović Vasić u tekstu Grafički kolektiv i grafički dizajn. Posebnu pažnju antologijskim delima iz Kolekcije Grafičkog kolektiva posvetile su LJiljana Slijepčević tekstom Osvrt na dela dobitnika nagrade Veliki pečat i LJiljana Ćinkul prikazom Pedesete… Plakati Grafičkog kolektiva. Izdvajanjem specifičnih događaja/autorskih pojava, Ješa Denegri u tekstovima o izložbi grupe EXAT-51, izložbi Ornamentograf sa klatnima Zorana Radovića, o Međunarodnoj izložbi mejl arta - Privatni život i Irina Subotić u tesktu o izložbama Olje Ivanjicki i Leonida Šejke, kao o dva događaja koji su potresli Beograd, potvrđuju tezu da je Grafički kolektiv otvoren za eksperiment i rizik, ispitivanje i afirmisanje novih kreativnih ideja u sferi vizuelnih umetnosti.

Poseban ton i kvalitet ovom referentnom zborniku daju bogati vizuleni prilozi - izbor iz Kolekcije GK, katalozi i druge publikacije, foto materijal - upotpunjujući ovaj značajan dokument o sedam decenija delovanja Grafičkog kolektiva. Sveobuhvatnim i sistematičnim pristupom, publikacija OTISAK VREMENA 70/∞, GRAFIČKI KOLEKTIV – 70 GODINA, je i referentna umetnička, kulturna i istorijska građa za buduće autorske/kritičarske recepcije i istraživanja na temu umetničke grafike, Grafičkog kolektiva i savremene vizuelne umetnosti u drugoj polovini 20. veka i prvim decenijama novog milenijuma.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.