Prvi slučaj malih boginja na teritoriji Vojvodine

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi slučaj malih boginja na teritoriji Vojvodine

Trinaestogodišnje dete iz opštine Subotica prva je osoba kod koje su registrovane male boginje na teritoriji Vojvodine.

Dete je hospitalizovano i dobrog je opšteg stanja, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi, Gojković je rekao da se veruje i da je 40-godišnja majka tog deteta zaražena, ali to će se utvrditi naknadnim analiza.

Pre dva dana smo imali i potvrđen slučaj malih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << boginja kod jedne medicinske sestre koja radi u Beogradu, a koja je profesionalno eksponirana virusu malih boginja pružajući pomoć i negu obolelima. Ona živi u Vojvodini, ali se vodi kao obolela u Beogradu, ukazao je Gojković.

Ponovio je da je u Srbiji trenutno 125 obolelih od malih boginja.

Prema njegovim rečima, najveći deo obolelih je na Kosovu i Metohiji, u Kraljevu je za sada prepoznato 14, dok u Beogradu ima 10 osoba zaraženih malim boginjama.

- Epidemiološka slika malih boginja u Vojvodini je značajno bolja nego u centralnoj Srbiji. Mi smo na pragu da postignemo epidemiološki odbrambeni bedem protiv malih boginja. U ovom trenutku 93 odsto dece je vakcinisano protiv malih boginja, još nam nedostaje dva do tri odsto da imamo u potpunosti dobar odgovor da se ne razvije epidemija velikih razmera, što je cilj - istakao je Gojoković.

Podvukao je da je u septembru odziv roditelja da vakcinišu decu bio ispod 70 odsto, te da roditelji moraju da shvate važnost toga i da ne veruju društvenim mrežama i ljudima koji se ne razumeju u medicinsku nauku, kao i da je nužno slušati savete lekara.

Dodaje da je na teritoriji Vojvodine u četiri opštine i dalje mali odziv za vakcinaciju najmlađih, a takav slučaj je u Somboru, Vrbasu, Titelu i Novom Sadu.

- U Novom Sadu i okolini imamo 5.700 nevakcinisane dece, od toga njih 4.700 na teritoriji centralnog dela grada. U septembru on je bio ispod 60 odsto u centralnim delovima grada - kaže pokrajinski sekretar.

Kaže da je u septembru oformljen Štab za praćenje epidemije, u šta su uključeni najeminentniji stručnjaci.

Oni su, dodaje, u dnevnom i satnom kontaktu sa direktorima svih bolnica jer je osnovna namera da se postigne epidemiološki bedem.

- Da se odbranimo od epidemije, da u potpunosti odmah i adekvatno prepoznamo obolele i da ih uspešno lečimo i izlečimo - naveo je Gojković.

Zaključio je da je cilj svih u pokrajinskoj administraciji i zdravstvenom sistemu da se svako dete u Srbiji zaštiti i da se ne ponovi 1993. godina, kada je bilo preko tri hiljade obolelih od malih boginja, sa dva smrtna slučaja.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.