Presuda Subotićevoj grupi zakazana za 28. oktobar

Izvor: Blic, 04.Okt.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Subotićevoj grupi zakazana za 28. oktobar

Specijalni sud u Beogradu izreći će 28. oktobra prvostepenu presudu odbeglom biznismenu Stanku Subotiću Canetu i pripadnicima njegove kriminalne grupe zbog optužbi za šverc cigareta tokom devedestih, kojim su oštetili državni budžet za preko 30 miliona evra.

Objavljivanje presude zakazano je za 28. oktobar u 13,30 časova u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, rekao je danas Tanjugu Subotićev branilac po službenoj dužnosti Predrag Marić.

Optuženi i njihovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << branioci imaće pravo da na tu presudu ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Subotiću se sudilo u odsustvu jer se od 2006. godine nalazi u bekstvu od srpskih pravosudnih organa, koji ga terete da je organizator 13-člane grupe koja je švercom cigareta 1995. i 1996. godine stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.

Pored Subotića, u bekstvu su i njegov sestrić Nikola Milošević, Jovica Randjelović i Ivana Krčmaričić i za njima su raspisane Interpolove poternice.

Presudu će na optuženičkoj klupi slušati nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, osnivač jedinice Škorpioni Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski.

Presuda će biti izrečena i radniku Subotićevog preduzeća Mia Ub Miroslavu Pešiću, pevačici Ivani Olujić, Luki Nenadiću i Stevanu Banoviću.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu, u završnoj reči, da Subotića i pripadnike njegove grupe oglasi krivim i osudi po zakonu.

Za krivična dela za koja se tereti ova grupa predvidjene su kazne do pet godina zatvora za udruživanje u kriminalnu grupu i od dve do 12 godina zatvora za zloupotrebu službenog položaja.

Advokat Marić je sredinom septembra u završnoj reči predložio da sud Subotića oslobodi optužbi, da mu ukine pritvor i opozove naredbu za izdavanje poternice, tvrdeći da su tokom procesa kršena prava njegovog branjenika na odbranu i pretpostavku nevinosti.

Subotić je nekoliko dana pre toga video linkom iz Švajcarske, u kojoj živi, sa Medija centrom u Beogradu održao konferenciju za novinare koju su organizovali njegovi advokati, a koju je praktično iskoristio da izloži završnu reč, i za svoj progon optuži brojne državne funkcionere i biznismene u Srbiji.

Specijalni sud je više puta odbijao njegove ponude da se uz jemsvto brani sa slobode, odnosno da se povuče poternica i poništi nalog za hapšenje i pritvor.

U decembru prošle godine sud je odbio najviši ikad ponudjeni iznos srpskom pravosudju za jemstvo - pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić pošto je prethodno kao jemstvo ponudio dva miliona evra i prvi put 700.000 evra.

Subotić živi u Švajcarskoj čiji krivični zakon ne poznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi za koje se Subotić tereti u Srbiji, i tamo ne može da bude uhapšen.

Hapšen je medjutim pre tri i po godine na aerodromu u Moskvi po srpskoj poternici, ali je posle dva meseca pušten jer je to krivično delo po ruskom zakonu zastarelo.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Presuda "Subotićevoj grupi" 28. oktobra

Izvor: S media, 04.Okt.2011

Izricanje presude Stanku Subotiću Canetu i njegovoj grupi, zakazano je za 28. oktobar u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. ..Specijalni sud u Beogradu izreći će 28. oktobra prvostepenu presudu odbeglom biznismenu Stanku Subotiću Canetu i pripadnicima njegove kriminalne grupe zbog optužbi za šverc...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.