Predložena zabrana lova na grlice i prepelice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predložena zabrana lova na grlice i prepelice

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine organizovalo je u Subotici sastanak s predstavnicima nevladinog sektora radi razmatranja predloga za uvođenja trajne zaštite od lova za grlice i prepelice.

Kako su nakon sastanka saopštile nevladine organizacije okupljene u projektu “Zvuk ptica”, grlice i prepelice trenutno imaju status lovnih vrsta, a njihov broj je u “alarmantnom opadanju”.

Kako je saopšteno, pomoćnik ministra Slobodan Erdeljan je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako su ciljevi okupljenih na ovom sastanku isti, te da je potrebno dijalogom, razgovorom i dobrom voljom rešavati probleme, nalaziti zajednička rešenja i donositi odluke, važne za zaštitu životne sredine Srbije.

Članovi Koalicije su predočili problem, oslanjajući se na relevantne podatke o kritičnom opadanju brojnosti populacije ove dve vrste ptica, gde je istaknut problem sa krivolovom i čestim aferama krijumčarenja ptica, lovom kao “umesnim biznisom”, ali i neadekvatnoj lovnoj inspekciji i “dosadašnjem odugovlačenjima donosioca odluke po ovom pitanju”.

Predstavnici Ministarstva, kako je navedeno, potvrdili su da su izmene neophodne, ali da je jedini način, uz obaveznu podršku stručnih institucija, zajednička tendencija ka ostvarivanju ciljeva ka Evropskoj integraciji, saradnja sa Upravom za šume, koja je do sada izostala.

Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode su apelovali su na alarmantno opadanje brojnosti i ugroženost ptica, što bi moglo da “dovede do katastrofalnog nepovratnog stanja, koje nije gubitak samo za Srbiju, već i celu Evropu”.

“Naglašena je potreba za brzim delanjem i sprovođenjem promena, u cilju Evropske integracije, i naveli primer nedavnog skrininga u Briselu, gde se razmatrala direktiva o pticama, i ustanovilo se da će biti neophodno zaštiti ugrožene vrste”, navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da je u proteklih dvadesetak godina “živahan aktivizam i stručnost civilnog zaštitarskog sektora napredovala, dok lovna udruženja stagniraju, a mogućnosti im se sužavaju, čime imaju malu šansu da zaštite svoje interese”.

Sledeći sastanak je, kako je navedeno, zakazan za dve nedelje. “Ovaj sastanak je pozitivan korak, i veliki pomak ka rešavanju problema u domenu zaštite životne sredine, ali i nova mogućnost za uspešnu međusektorsku saradnju, civilnog sektora i donosioca odluka”, navedeno je u saopštenju ove koalicije.

Tri subotičke Nevladine organizacije već drugu sezonu sarađuju na projektu „Zvuk ptica“, javnoj kampanji koja podržava i pomaže napore civilnog sektora i ljubitelja prirode da se obustavi lov na grlice i prepelice. Kroz projekat je obrazovan jaki civilni front - Koalicija NVO za zaštitu ptica Srbije koju čini oko 60 organizacija, a u čije ime je predata nova pravna inicijativa, na razmatranje resornom Ministarstvu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.