Predavanje Žene na poštanskim markama u Srbiji i Crnoj Gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje "Žene na poštanskim markama u Srbiji i Crnoj Gori"

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, u sredu 20. marta u 18 sati održaće se, u okviru ciklusa Znamenite žene, predavanje pod nazivom "Žene na poštanskim markama u Srbiji i Crnoj Gori (2006-2018)".

Na predavanju će govoriti dr Margareta Bašaragin, Subotica, dr Ervina Dabižinović, Herceg Novi i dr Svenka Savić, Novi Sad.

"U dugoj tradiciji predstavljanja značajnih ličnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na poštanskim markama u jugoslovenskom periodu, primetno je malo prisustvo žena. Nakon formiranja dveju posebnih država, Srbije i Crne Gore, proveravamo takvu praksu i ustanovljavamo sličnosti i razlike u nastojanjima da se i preko poštanskih maraka predstavi osnovna rodna ideologija o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zemlje. U teorijskom okviru otvaramo pitanje kriterija za odrednicu znamenita. Na osnovu empirijskog interdisciplinarnog istraživanja je predlog za žene za koje smatramo da zaslužuju tu vrstu priznanja i tako povezujemo naučno istraživanje sa aktivizmom", kazao je dr Uglješa Belić.

Dr Margareta Bašaragin je doktorirala na ACIMSI Centru za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu sa temom „Interakcija roda, jezika i kulture u formiranju identiteta učenica i učenika osmog razreda osnovne škole u procesu dvojezične nastave u Vojvodini" (2017).

Dr Ervina Dabižinović je doktorirala na ACIMSI Centru za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu sa temom: „Diskursi o ženama Boke Kotorske: rodni identiteti (1815-2015)" (2017).

Dr Svenka Savić, profesorka emerita, napisala je 30 knjiga (sama i sa saradnicama) o različitim pitanjima jezika, roda, igre, a najviše o poznatim (i manje poznatim) ženama iz Vojvodine.

Dr Uglješa Belić je doktorirao na ACIMSI Centru za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu i objavio u knjizi „Rodna dimenzija enciklopedijskog teksta: ideologija i interkulturalnost" (2018).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predavanje Jasne Jovanov posvećeno Draganu Aleksiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2019

Predavanje dr Jasne Jovanov koje će biti posvećeno Draganu Aleksiću i njegovom dadaističkom delovanju, održaće se 20. marta u 18 sati u maloj sali Kulturnog centra Inđija...Tokom predavanja dr Jasna Jovanov će predstaviti knjigu Dragan Aleksić-Likovne kritike, koju je priredila i za koju je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.