Ponovo radi angio sala u Opštoj bolnici u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2023, 11:12

Ponovo radi angio sala u Opštoj bolnici u Subotici

Tokom proteklih mesec i po dana, stručni tim lekara koji radi u Angio sali Opšte bolnice u Subotici uradio je više od 130 intervencija, a među pacijentima je bilo mnogo onih kojima je ukazana pomoć zbog infarkta miokarda i obavljena implantacija “pejsmejkera”.

Pri Angio sali, uskoro će biti formirano i posebno Odeljenje kako bi na najbolji način bili zbrinuti pacijenti sa različitim oblicima srčanih oboljenja.

Angio sala u Opštoj bolnici u Subotici ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radi. Nakon što su na šest meseci morale da budu obustavljene sve intervencije zbog nedostatka agregata koji je neophodan u slučaju nestanka struje, novac za njegovu kupovinu u iznosu od 18 miliona dinara obezbedila je Pokrajinska vlada posredstvom resornog sekretarijata, nakon čega su početkom decembra prošle godine ponovo počele da se obavljaju intervencije neophodne pacijentima sa smetnjama u radu srca.

“Tokom proteklih mesec i po dana, od kako smo ponovo počeli da radimo, imali smo veliki broj pacijenata. Uradili smo više od stotinu procedura, od čega 25 akutnih infarkta miokarda, imali smo perikardiocinteze, implantirali smo oko 15 “pejsmejkera”, jedan antitahikardni defibrilator, urađeno je 15 perkutarnih intervencija na perifernim arterijama… Takođe, možemo da se pohvalimo da radimo i takozvani intravaskularni “imidžing”. Prošle nedelje uradili smo tri procedure koje su vođene intravaskularnim ultrazvukom, kao i ostala brojna invazivna i funkcionalna ispitivanja koronarnih arterija”, kaže dr Saša Dželebdžić, interventni kardiolog i v.d. direktora Opšte bolnice u Subotici.

Angio sala ima najsavremeniju opremu, a i izuzetno stručan kadar. Tu rade dva iskusna interventna kardiologa, a tri mlada lekara su na edukaciji. U sastavu medicinskog tima je i jedan interventni radiolog, četiri rentgen tehničara i isto toliko medinskih sestara – instrumentarki.

Od kako je ponovo počela s radom Angio sala, formirana je i Poluintenzivna jedinica u kojoj se četiri medicinske sestre neposredno brinu o pacijentima posle obavljenih intervencija u Angio sali.

“Imamo u planu da uskoro formiramo Odeljenje koje bi se, praktično, sastojalo od tri pođedinice. Jedan segment bi obuhvatao interventnu kardiologiju, gde se rešavaju akutni infarkti, odnosno perkutarne koronarne intervencije. Drugi bi se bavio poremećajima ritma rada srca, odnosno implatacijom antitahikarnih pejsmejkera, a treći bi obuhvatao interventnu radiologiju”, objašnjava dr Saša Dželebdžić, v.d. direktora Opšte bolnice u Subotici.

Hitno zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda obavlja se u Angio sali svakog radnog dana od 7 do 17 sati.

Osobe sa takozvanim STEMI infarktom, kojima je potrebna hitna intervencija posle radnog vremena Angio sale ili vikendom, upućuju se u Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i tamo zbrinjavaju tako da pacijenti u svakom trenutku mogu da računaju da će dobiti blagovremenu i stručnu medicinsku pomoć.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.