Poljoprivrednici zaustavljeni na putu Subotica–Bačka Topola

Izvor: RTS, 26.Nov.2015, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici zaustavljeni na putu Subotica–Bačka Topola

Poljoprivrednici, nezadovoljni nacrtom izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, treći dan iz raznih mesta u Vojvodini pokreću traktore u nameri da održe protestnu vožnju ka Beogradu, ali ih policija zaustavlja. I dalje zahtevaju da se nacrt zakona povuče iz Skupštine. Dok su jedni na putevima, drugi poljoprivrednici preneli su stavove na skupštinskom Odboru za poljoprivredu.
U znak protesta poljoprivrednici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i danas na putevima. Za to vreme, predstavnik nezadovoljnih zemljoradnika na skupštinskom odboru za poljoprivredu zastupao je njihove stavove - da se zemlja ne da pravnim licima u zakup na tri decenije.

"Nismo protiv investitora, naprotiv, nek svako dođe nek se bavi biznisom i mi pozivamo, ali da mu odmah damo zemlju a on će ulagati za narednih 10 godina, to isto i mi radimo, znači ja gubim pravo. Ne dam moje pravo zbog mojih koji dolaze posle mene", rekao je Miroslav Kiš iz Asocijacije poljoprivrednika.
Druga udruženja poljoprivrednika smatraju da novi zakon štiti malog proizvođača i sprečava, tvrde, zloupotrebe lokalnih samouprava i pojedinaca.
"Kvalitetnim udruživanjem mi dobijamo te oranice. Ovaj zakon smeta ljudima koji su obrađivali velike površine i zloupotrebljavali stari zakon bez plaćanja... Izuzetno velika sredstva nisu stizala u budžet baš zato što ima mnogo skrivene zemlje", ističe Nenad Manić iz Banatske asocijacije poljoprivrednika "Banatski Paori".
Takve zemlje je oko 70 odsto i zato što se ona ne daje legalno u zakup, država gubi oko 100 miliona evra godišnje, kažu u Vladi.
"Neka preko svojih poslanika utiču na to da ga popravimo amandmanima i sve ono što je konstruktivno i može da se postavi biće prihvaćeno. Ali ono što treba da i dalje omogući da loklani moćnici i dalje uzurpiraju zemljište, da rade i da nikome ne plaćaju, to naravno ne može da se prihvati", ukazao je savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić.
Glamočić najavljuje i da će poljoprivrednicima u najkraćem roku biti isplaćena dugovanja za podsticaje za biljnu proizvodnju. Novac će moći da podignu u bankama uz manju proviziju, a onima koji ne žele da je plate, novac stiže u nekoliko rata.
Poljoprivrednici su dopisniku Tanjuga rekli da ne odustaju od svojih zahteva, a to su povlačenje nacrta izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu iz skupštinske procedure, kao i smena ministarke poljoprivede Snežane Bogosavljević Bošković.
Ministarka je juče rekla da joj nisu jasni razlozi najavljenog protesta asocijacija poljoprivrednika, osim ako ima nešto novo u njihovim zahtevima.
"Mi smo zajedno radili na pripremi ovog zakona, mi smo uvažili sve njihove predloge, i to se može dokumentovati, a problem je što oni među sobom nisu jedinstveni", rekla je ministarka.
Rekla je da je spremna da razgovara i sa predstavnicima AP Vojvodina kao i svima koji su konstruktuivni i imaju predloge i rešenja da se nešto poboljša.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.