Osim droge, voli Vojvodinu i Gogu Sekulić

Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 17.Nov.2010, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osim droge, voli Vojvodinu i Gogu Sekulić

MREŽA NOVINARSKIH ORGANIZACIJA OBJAVILA NOVI IZVJEŠTAJ O DARKU ŠARIĆU
DAN, 11. oktobar 2010. - Među neformalno povezanim licima sa odbjeglim Pljevljakom su, prema izvještaju, i Safet Kalić, Stanko Subotić, Filip Vuković, Ljubiša Buha...
Izvještaj mreže istraživačkih novinarskih organizacija iz jugoistočne Evrope pokazao je da među lica povezana sa optuženim pljevaljskim narko-bosom Darkom Šarićem, spadaju i rožajski biznismen Safet-Sajo Kalić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blogovi << i folk pjevačica Goga Sekulić. U tekstu izvještaja Projekta za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala (OCCRP), koga zasad čini 11 istraživačkih novinarskih organizacija, objavljena je lista lica koja su na izvjestan način bila povezana sa Šarićem, a koje ne tretira optužnica protiv njega. Autori potenciraju da nemaju nikakvu namjeru da iniciraju bilo čiju krivičnu odgovornost.
Prema toj listi, sa Šarićem su povezani i pljevaljski gradonačelnik Filip Vuković i Duško Mićunović, u Italiji optužen za šverc kokaina, u okviru akcije 'Šah mat'. OCCRP ističe da ovim izvještajem ne prejudicira sudsku odluku o Šariću i ne želi da vrijeđa pretpostavku bilo čije nevinosti. Šarić je u Srbiji trenutno optužen da je smislio i organizovao šverc skoro tri tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a u akciji otkrivanja njegove narko-mreže učestvovale su bezbjednosne agencije iz SAD, Italije, Srbije, Argentine, Urugvaja, Hrvatske, a i drugih zemalja.
Nakon što je postalo jasno da istraga vodi ka njemu, Darko Šarić je nestao, i o njegovoj sudbini se trenutno ništa ne zna.
U izvještaju OCCRP, koji se može vidjeti na sajtu, ukazano je da su podaci do kojih su došli autori istraživanja pokazali da je Šarić imao veliku imovinu u Srbiji, posebno u Vojvodini, koja je velikom dijelom i oduzeta. Sumnjaju da je ima i u Crnoj Gori, ali tvrde da je to stvar saradnje pravosudnih organa Srbije i Crne Gore.
'Municipium S', hotel 'Patrija', hotel 'Prezident', restoran 'Be Ki', klub 'Antavir', Vojvodina AD, 'Dunavska oaza', 'Putnik', Venac bife Novi sad, Mladi borac AD, Mitrosrem, Razvojna banka Vojvodine, Kode pres, klub H2O, Šmid produkt, dnevni list 'Pobjeda', Bonake enterprajz, Štampa sistem, samo su neke od komapanija u čijoj je vlasničkoj strukturi udjela, preko povezanog lica ili kompanije, imao i odbjegli pljevaljski narkobos Darko Šarić.
- Po nalazima srbijanskih vlasti, Šarić je bio vođa moćne balkanske kriminalne organizacije, koja je godinama švercovala kokain iz Južne Amerike, preko zemalja Balkana i Italije, ka zapadnoj Evropi, profitirajući od tog posla milijardu eura godišnje - napominje se u izvještaju OCCRP.
Njegova organizacija prikazana je kao dobro uhodana cjelina, koja je svoju ogromnu finansijsku moć i uticaj koristila godinama kako bi opstala. Prema optužnici, koja je u Beogradu podignuta početkom aprila ove godine, organizator operacije šverca više tona kokaina bio je Šarić, a kao njegovi glavni saradnici označeni su Željko Vujanović i Goran Soković.
U odjeljku o vezama sa Šarićem, za koji se ističe da ne znači da se radi o vezi koja može biti interesantna pravosudnim organima, OCCRP ističe da je nekoliko lica na ovaj ili onaj način bilo povezano sa odbjeglim narkobosom.
Na prvom mjestu je Stanko-Cane Subotić, kontroverzni biznismen iz Srbije, kome se u Italiji sudi za šverc duvana i pranje novca, i intimus crnogorskog premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića. Veza između Subotića i Šarića, je po ocjeni autora oz OCCRP, kompanija Futira plus.
- U martu 2009. godine, Šarićev saradnik Nebojša Jestrović imenovan je za predsjednika borda direktora Future plus, Subotićeve firme za distribuciju štampe. Izvor je odluka o imenovanju Jestrovića na mjesto borda direktora firme Futura plus. Jestrović je rođen u Pljevljima i učestvovao je u većini Šarićevih investicija u srpsku ekonomiju - navedeno je u izvještaju.
Drugi na listi sa Šarićem povezanih lica, po izboru OCCRP je Anton Stanaj, optužen za šverc cigareta.
- Stanaj je uhapšen u Srbiji 2007. godine, u policijskoj operaciji 'Memfis', i sudi mu se zbog šverca cigareta. Nakon toga, Šarić je kupio firmu Mitrosrem od njega, a izvor za ove tvrdnje su poslovna registarska agencija Srbije, kao i medijski navodi - piše u izvještaju Projekta za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala (OCCRP).
Na trećem mjestu je Zoran Ćopić, koji je označen jer je bio Stanajev saradnik, dok je četvrti kontroverzni Mile Jerković, od koga je pljevaljski biznismen kupio dvije kompanije - Mladi borac i Jedinstvo. Na četvrom mjestu je Naike Bokan, koja je kći pokojnog Vladimira Bokana, ubijenog u Grčkoj 2000. godine, a osumnjičenog da je bio jedan od organizatora posla šverca cigareta u Crnoj Gori.
- Ona je prodala Šariću kompaniju sa sjedištem u Gibraltaru, Bonake enterprajz Ltd. Ta je firma kontrolisala Štampa sistem, najvećeg distributera cigareta i štampe u Srbiji. Ona je i poslovni partner supruge Duška Šarića (Darkovog brata), Svetlane, u kompaniji Kod pres. Izvor za ove tvrdnje je poslovna registarska agencija Srbije - objavljeno je u izvještaju OCCRP.
Na petom mjestu na listi Šarićevih neformalnih kontakata je i poznati kontroverzni rožajski biznismen, Safet-Sajo Kalić.
- Optuživan da je kriminalac, iz Crne Gore, umiješan u posao šverca heroina, sjedište mu je u Rožajama. Darko je imao bliske kontakte sa njim i prisustvovao je njegovom vjenčanju. Izvor za ove tvrdnje je video snimak Kalićeve svadbe - navodi se u izvještaju 11 istraživačkih organizacija iz jugoistočne Evrope.
Potom slijedi Ljubiša-Čume Buha, lice koje je svojevremeno optuživano da je lider poznatog surčinskog mafijaškog klana, jedne od najmoćnijih kriminalnih grupa u Srbiji tokom 90-ih godina, umiješane najvećim dijelom u međunarodnu trgovinu drogom i izvršenje naručenih ubistava.
- Od 2003. godine, Ljubiša Buha ima status zaštićenog svjedoka u postupku protiv Milorada Ulemeka, zvanog Legija, i članova 'zemunskog klana'. Na video snimku svadbe Safeta Kalića, Šarić sjedi sa Buhom, što je i izvor za ovakve tvrdnje - piše u izvještaju.
Prema ocjeni istraživača iz OCCPR, na sedmom mjestu je Filip Vuković, član Demokratske partije socijalista (DPS), predsjednik opštine Pljevlja. Izvor za ovakve tvrdnje su Vukovićevi medijski nastupi, u kojima pljevaljski gradonačelnik tvrdi da je u dobrim vezama sa Šarićima, i da ih nikada ne bi prijavio organima bezbjednosti, iako bi znao gdje je Darko Šarić.
- Goga Sekulić, poznata folk pjevačica, rođena je u Šarićevom rodnom gradu, u Pljevljima. Medijima je saopštavala da je blizak prijatelj sa Duškom Šarićem, i njegovom suprugom Svetlanom, i da je vrlo često nastupala u Šarićevoj diskoteci u Pljevljima - Municipijum - navedeno je u izvještaju.
Na devetom mjestu je Dragan-Fric Dudić, koji je ubijen u Kotoru ove godine, a koji je, po podacima poslovne registarske agencije Srbije, i centralnog registra Privrednog suda Crne Gore, kao i medijskim izvještajima, bio Šarićev poslovni partner. Na posljednjem, desetom mjestu je crnogorski biznismen Blažo Dedić, koji je. navodno, sa Šarićevom kompanijom učestvovao u privatizacijama u Srbiji.
- Šarić je pobjegao, ali neki njegovi saradnici su pred sudom, a neki Šarićevi saradnici žive u Crnoj Gori. Vlada zasad neće da ih uhapsi i izruči državama u kojima su traženi - zaključeno je u izvještaju Projekta za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala (OCCRP).
M.VEŠOVIĆ
Oduzeli mu 'BMNj'
Od Darka Šarića i njegove porodice, u sklopu akcije oduzimanja imovine, država Srbija je konfiskovala dva automobila - 'audi A6&#8243; i 'BMNj Dž3&#8243;, tokom 2010. godine.
To je navedeno u izvještaju OCCRP, a kao izvor se ističe saopštenje srpskog ministarstva pravde o oduzmanju Šarićeve imovine.
- Od nekretnina, prema podacima crnogorske Uprave za nekretnine iz januara ove godine, Šarić je posjedovao 280 kvadrata u Pljevljima i 314 kvadrata na Žabljaku. Duško Šarić u Pljevljima posjeduje 492 kvadrata, Danijela Šarić 79 kvadrata a Ivanka Šarić u Pljevljima ima 42 metra kvadrata, a u Budvi 94 kvadrata - ukazano je u izvještaju OCCRP.
Što se tiče zemljišta, Šarić u Crnoj Gori, po podacima Uprave za nekretnine, ima u Pljevljima 716 kvadrata, a na Žabljaku 6.935 metara kvadratnih. U Pljevljima Duško Šarić posjeduje 837 kvadrata, dok u Župcoma Ivanka Šarić posjeduje 1.328 metara kvadratnih zemljišta.
- U Srbiji Darko Šarić i njegova porodica imali su 15 parcela, koje je oduzela država tokom 2010. godine. One su bile veličine 177 kvadrata, 1.641 kvadrata, 914 kvadrata, 817 kvadrata, 916 kvadrata, 742 kvadrtata, 253 kvadrata, 1.992 kvadrata, 3.507 kvadrata, 726 kvadrata, 2.710 kvadrata, 2.486 kvadrata, 1.448 kvadrata, 545 kvadrata u Sremskoj Kamenici - ističe se u izvještaju.
Odbacuje optužbe
U pismu sudu u Beogradu, koje je predstavio Šarićev advokat, odbjegli Pljevljak tvrdi da uopšte nije kriv i da ne može da se vrati u zemlju jer mu nije garantovana bezbjednost. Suština Šarićevog pisma, kako je u julu tvrdio njegov advokat, jeste ukazivanje da i „on ima pravo da se njegov slučaj vrati u okvire zakona i da se odluke o tome donose u nadležnim institucijama, kao što su sud i tužilaštvo'.
Advokat Tomanović tada je prenio da njegov klijent u pismu napominje kako je, prije par godina, u skladu sa zakonom, imovinu, koja mu je sada privremeno oduzeta, legalizovao i da je dao za to 30 miliona eura. Šarić ukazuje na to da će onda, kada se stvore uslovi da mu se sudi u sudnici, a ne u kabinetima pokušati da dokaže da nije arhitekta nikakvih narko-klanova i narko-trgovina u ovom regionu.
- Šarić će pokušati da dokaže da njegova unaprijed izrečena presuda nije u skladu ni sa dokazima, ni sa činjenicama, koje će on, uz pomoć advokata, a i sam, pokušati da prezentira nadležnim organima - kazao je tada Tomanović, dodajući da su neki ljudi iz vlasti Srbije unaprijed osudili njegovog klijenta i da su u 72 izjave rekli da je kriv.
Zarađivali milijardu eura od droge
Prema zvaničnim izvorima, legalni prihod Šarića od poslova u Srbiji godišnje je iznosio 85 miliona eura, tvrdi se u izvještaju OCCRP.
- Porijeklo tih prihoda su kompanije u Srbiji, a izvor poslovna registarska agencija Srbije i Nacionalna banka Srbije - piše u tekstu.
Istaknuto je da je nelegalni prihod pljevaljskom biznismenu, prema optužnici u Srbiji, bio znatno veći.
- Šarić i njegova grupa ostvarili su preko milijardu eura prihoda godišnje od trafikinga kokaina, što tvrdi sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen - navedeno je u izvještraju.
Dohvatio ga 'Šah mat'
U izvještaju se po prvi put može vidjeti engleski prevod povjerljive informacije italijanske finansijske policije o akciji 'Šah mat', u kojoj je više desetina lica iz Crne Gore i Srbije u Italiji optuženo za šverc kokaina i pranje novca.
- Kriminalna organizacija, dominantno sastavljena od Srba i Crnogoraca, imala je pomoć italijanskih kriminalaca pri uvozu kokaina direktno iz Crne Gore, ili Južne Amerike, radi dalje distribucije na teritoriji Italije - objavila je italijanska policija, koja Duška-Duku Mićunovića optužuje da je organizator i vođa ove grupe.
Autori iz OCCRP tvrde da su Šarić i Mićunović povezani i navode podatke italijanske policije kao relevantne za ovakvu tvrdnju.
- Trenutno, srpsko-crnogorski organizovani kriminal je među najorganizovanijim u Evropi, i uspijeva da dopremi tone kokaina iz Južne Amerike, i to koristeći prekookeanske brodove, ili, kao što su nedavne akcije policije i pokazale, preko aviona. Centar ovih organizacija je na potezu Bugarska-Crna Gora, gdje se planira šverc, pranje novca i investicije - saopštila je italijanska policija.
Originalni tekst mozete pogledati na sajtu www.dan.co.me
Pošalji/Snimi

Nastavak na NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.