Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019, 16:51

Obnova Gerontološkog centra u Subotici u cilju smanjenja utroška energije

Obnova Gerontološkog centra u Subotici u cilju smanjenja utroška energije

Republika, pokrajina i grad Subotica zajednički će investirati oko 15,5 miliona dinara u podizanje energetske efikasnosti objekta gerontološkog centra, gde je smešten klub za stare i sedište službe nege i pomoći u kući. U toj ustanovi očekuju da će, zahvaljujući tim radovima, koji su počeli danas, ostvariti uštedu od oko 15 odsto energije.

Objekat koji je Subotičanka Marija Mamužić pre gotovo tri decenije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poklonila Gerontološkom centru u Subotici kako bi bio klub za stare i sedište Službe nege i pomoći u kući čije usluge koristi oko 10.000 najstarijih sugrađana, biće potpuno obnovljen.

Kako bi bila povećana energetska efikasnost, grad, pokrajina i republika zajednički će investirati gotovo 15,5 miliona dinara. Biće popravljen krov, zamenjena stolarija i podovi, urađena termoizolacija, a sve sa ciljem smanjenja utroška energije.

"Mi ovde planiramo da instaliramo, jedan deo će svakako biti toplotne pumpe, dakle, hoćemo apsolutno da pratimo trendove u energetskoj efikasnosti i na taj način da smanjimo troškove Gradu Subotica. Jer, kao što sam rekao, finansiranje Službe nege i pomoći u kući jeste iz gradskog budžeta i svakako hoćemo da taj teret oslobodimo. Mi očekujemo da negde između 13 i 17 odsto bude ušteda u računima koji se tiču uopšte potrošnje energije u ovom klubu", rekao je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra u Subotici.

Početku radova na energetskoj sanaciji objekta prisustvovali su pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban. Obojica su istakli da su predstojeći radovi rezultat dobre saradnje republičke, pokrajinske Vlade i lokalne samouoprave.

"Siguran sam da ćemo uspeti, ne samo za naše najstarije, nego i što se tiče omladine i života na selu, da pokušamo da omogućimo jedan normalan život svim našim sugrađanima, bez obzira na uzrast, bez obzira na pol, bez obzira na veru, naciju.... I tako nastavljamo i dalje. Grad Subotica je, siguran, primer za to u celoj Srbiji", saopštio je Bogdan Balaban, gradonačelnik Subotice.

Grad Subotica finansira ovaj projekat sa 30, a Ministarstvo rudarstva i energetike sa 70 odsto ukupnih sredstava, uz posredstvo Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, a radovi će biti završeni do početka februara naredne godine.

„Na teritoriji AP Vojvodine postoji 16 gerontoloških centara čiji je osnivač Pokrajinska Vlada i 62 gerontološka centra u privatnom vlasništvu. Subotica je uvek u prvih „top pet“, kazao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Pokrajinski sekretar Predrag Vuletić je prilikom početka radova na energetskoj sanaciji Gerontološkog kluba „Centar 2“ u Subotici najavio da očekuje da će, do kraja ove godine, Gerontološkom centru biti odobren i projekat izgradnje kružnog toka u glavnoj zgradi ove socijalne ustanove, vredan 30 miliona dinara, a čiji je cilj podizanje nivoa protivpožarne zaštite.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.