Naučna konferencija, predavanje na subotičkom festivalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2017, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučna konferencija, predavanje na subotičkom festivalu

Pored zanimljivog Takmičarskog programa i raznovrsnih pratećih sadržaja, organizatori 24. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će se od 24. do 29. septembra održati u Subotici, najavljuju i 9. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade.

Za ovaj naučni skup je i ove godine vladalo veoma veliko interesovanje, uprkos činjenici da organizator učesnicima, usled značajnog smanjenja budžeta, ne pokriva putne troškove.

Pristiglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je 49 predloga radova iz 21 zemlje sveta: Grčke, Egipta, Izraela, Indije, Irana, Južnoafričke Republike, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nepala, Nigerije, Norveške, Poljske, Rusije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Ukrajine, Hrvatske, Čilea i Španije.

Odabrano je 18 radova koje će u okviru festivala predstaviti autori i koji će biti objavljeni u okviru dvojezičnog zbornika (na srpskom i engleskom).

Naziv konferencije koja će se održati u okviru foruma je "Rediteljska tumačenja književnog/dramskog teksta za decu i mlade: Problem granice tumačenja", a na konferenciji će, pored prof. dr Siniše Jelušića iz Crne Gore, koji vodi forum, učestvovati 17 stručnjaka iz celog sveta.

Forum je deo višegodišnjeg projekta koji je pod vođstvom prof. dr Henrika Jurkovskog započet 2009. godine, a nakon njegove smrti tu ulogu je preuzeo Jelušić.

U okviru foruma biće održano i predavanje Konrada Frederiksa "Tajne mister Panča".

Tradicionalni se londonski Panč izvodi na ulici, od strane profesionalnih izvođača koji koriste drvene ručne lutke, za novac koji pomoćnik prikuplja u publici.

Konrad Frederiks izvodi Panča već 39 godina, prvo kao zabavljač za decu, a kasnije kao profesionalni ulični lutkar u Londonu i drugim engleskim gradovima.

Predstava je u suštini improvizacija i sastoji se od komičnih i tragičnih epizoda, stvari koje se Panču dešavaju na putovanju. Nije zasnovana na tekstu, već koristi univerzalni vizuelni jezik koji svi razumeju.

Organizatori su najavili i predstavljanje četiri knjige u izdanju festivala: "Zbornik 7" (zbornik radova sa prošlogodišnjeg Foruma), "Lutka u kulturi II" (Henrik Jurkovski), "Razumjeti lutku - Ogledi o traganju za arhetipom" (Siniša Jelušić), "Jurkovskom u čast" (prevod na engleski, grupa autora).

Pored njih, biće predstavljena i „Istorija dramaturgije pozorišta lutaka" Borisa Goldovskog (izdanje Pozorišta lutaka „Pinokio", u prevodu na srpski), koji je, uz Ljubicu Beljanski-Ristić, ovogodišnji dobitnik međunarodne Nagrade za životno delo "Mali princ" za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sutra počinje Medjunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Izvor: Beta, 23.Sep.2017

Medjunarodni festival pozorišta za decu u Subotici biće otvoren na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta sutra u 20 časova, a do 29. devetog septembra biće prikazane najzanimljivije dečje predstave iz celog sveta, najavili su organizatori.Na otvaranju festivala biće uručena nagrada za životno delo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.