Mural Nikole Tesle u Subotici - umetničko delo mladog Andreja Žikića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mural Nikole Tesle u Subotici - umetničko delo mladog Andreja Žikića

Andrej Žikić Artez, mladi umetnik iz Beograda čiji murali krase javne prostore gradova širom Evrope, Azije i Afrike, u kafeu "Priča" u Subotici oslikao lik srpskog naučnika Nikole Tesle.

Murali Andreja Žikića, mladog umetnika iz Beograda poznatog kao Artez, krase javne prostore gradova Italije, Španije, Brazila, Indije, Egipta… A sada i Subotice.

U kafeu "Priča" ovih dana je slikao mural srpskog naučnika Nikole Tesle i svoje viđenje "zlatne sredine" kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << umeća životnog balansa.

"Njihova ideja je bila da oslikamo Teslu. Ja sam na to pristao jer cenim njegov lik i delo, a na donjem zidu sam dobio priliku da ostavim svoj trag", kazao je Andrej Žikić Artez, mladi muralista iz Beograda.

Očarana muralima i inspirisana Artezovim delima, u oslikavanju zidova u kafeu "Priča" učestvovala je i njegova prijateljica Nataša Lajović.

"Meni je zanimljiv mural zato što ima tako veliku razmeru. Znači, radi se na celoj zgradi, na šest ili devet spratova, i samim tim je posebno i mnogo zanimljivije od slike", objašnjava Nataša Lajović zbog čega voli da slika murale.

Lik Nikole Tesle i devojke koja balansira na žici nastajalo je pred očima posetilaca kafea koji su mogli i da posmatraju nastajanje murala. U nesvakidašnjem doživljaju uživale su i Slavica Todorović i njena kćerka Zvezdana.

"Predivno je. Jedva čekam da vidim kako će izgledati kada bude završen"”, rekla je Zvezdana Todorović, gošća u kafeu "Priča" koja je prisustvovala oslikavanju murala Nikole Tesle.

"I ja baš volim da slikam murale", dodala je njena mama Slavica Todorović koja se, amaterski, bavi slikanjem murala.

Kafe "Priča" osobena je po tome što posetiocima uz kafu poklanja poruke na kojima su napisane mudre misli velikana koji su svojim delima zadužili čovečanstvo. Branislava Gajić Stanojević želela je da gostima sada pokloni i pogled na lik Nikole Tesle koji je nastao kao trag četkice Andreja Žikića Arteza.

"Mislim da je uradio sjajne murale u celom svetu, od Brazila preko Turske do Indije. Ima puno njegovih murala i u Beogradu. Pa, zašto ne bi bilo i u Subotici?", izjavila je Branislava Gajić Stanojević, suvlasnica kafea "Priča" čija je i bila ideja i želja da zid u ovom kafeu dobije mural Nikole Tesle.

Murali Andreja Žikića su umetnička dela ogromnih dimenzija koja krase fasade solitera Beograda, Novog Sada, a sada i Subotice. Artez kaže da obožava da ih slika jer tako ostavlja svoje pečate na licima gradova.

"To je jedan od benefita crtanja u javnom prostoru. Tako su vaša publika i slučajni prolaznici, a ne samo ljudi koji su namenski došli u galeriju da vide vaš rad", objašnjava Andrej Žikić Artez zbog čega murale voli više nego slike čije je mesto u galerijama.

U "Priči" gosti sada mogu da uživaju i u pričama i u slikama. A Andrej Žikić Artez, koji je muralima ukrasio zidove kafea u Subotici, kaže da ima još mnogo inspiracije, želje i volje da muralima ulepša još mnogo gradova u Srbiji i celom svetu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.