Mladi duh Evrope na Palićkom festivalu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2015, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi duh Evrope na Palićkom festivalu

Na 22. Festivalu evropskog filma, od 18. do 24. jula na Paliću i u Subotici, među više programskih celina pažnju privlači "Mladi duh Evrope" sa deset filmova koji će, kako najavljuje selektor Petar Mitrić, "publiku uvesti na nepoznate i nesigurne teritorije".

Ciklus otvara "Kraj leta" (End Of Summer) Johana Johansona, jednog od najznačajnijih savremenih kompozitora, dobitnika Zlatnog globusa za muziku u filmu "Teorija svega", koji je sada debitovao kao režiser. Johanson >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će biti i gost festivala.

Na Palić dolazi i Mark Rider koji kao glavni lik i narator u dokumentarcu "B film: Požudan i zdrav u Zapadnom Berlinu" (B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin) predstavlja umetničku scenu Zapadnog Berlina tokom fantastične "divlje" dekade 1979-1989.

Kolaž priča brzog tempa o muzici, umetnosti i haosu dešava se u gradu koji je ograđen zidom, ali je postao kreativni "melting pot" za posebne vrste sub i pop kulture, privlačeći ingeniozne diletante, skvotere, kao i svetske zvezde, na primer Nika Kejva.

Ovogodišnja selekcija je posvećena talentovanom slovačkom reditelju Vladimiru Mičuhu, poznatom pod pseudonimom Aramisova, koji je iznenada preminuo 19. juna ove godine. Na Paliću će biti prikazan njegov film "Šta smo radili pre nego što smo zajedno pili kakao" (What We Did Before We Drank Cocoa Together).

U tom filmu glavne junakinje nalaze izlaz iz složenih situacija istrajavajući na poetskom načinu života, izbegavajući razumno promišljanje, dokazivanje nevinosti, osuđivanje i potrebu za pobeđivanjem.

Biće prikazan i film "Mrvice" (Crumbs) Migela Jansa u kojem Kendi, sakupljač otpada čudnog izgleda, polazi na nadrealno epsko putovanje kroz postapokaliptični etiopski pejsaž. Tamo se suočava sa sobom, svojim strahovima i vešticama, Deda Mrazom i drugom generacijom nacista.

Janso je jedan od pet španskih reditelja - dobitnika ovogodišnje palićke nagrade "Underground Spirit" za izuzetan rad na polju nezavisnog filma. U toj grupi je i Ion de Sosa, a na festivalu se prikazuje njegov "San androida" (Android's Dream).

Domaći predstavnik ove godine je Marko Grba Singh čiji kratki dokumentarac "If I had it My Way I Would Never Leave" prati Abdula i Hamzu, imigrante iz Somalije koji se kriju u napuštenoj vikendici na Vršačkom bregu i čekaju idealnu noć u kojoj će pokušati da nastave svoj put.

Filmovi iz ove selekcije biće prikazivani u bioskopu Abazija, pod otvorenim nebom, a ulaz je slobodan.

"Mladi duh Evrope je od nastanka zamišljen kao program koji otkriva nove tendencije u evropskoj kinematografiji i publiku uvodi u nepoznate i nesigurne teritorije. Pobunjenički duh selekcije usmeren je protiv konzumerizma i dopadljivog u umetnosti, on predstavlja stvarnost kroz fer odnos između autora i publike" ističe selektor.

Mitrić dodaje da je "danas gotovo svaki program namenjen mladima - ogrnut manipulativnom slikom vedrog sveta u kojem kategorija sreće postaje imperativ", dok ovaj ciklus poštuje publiku i predstavlja dela koja pozivaju na promišljanje i aktivno učestvovanje.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pobunjenički "Mladi duh Evrope" na festivalu na Paliću

Izvor: Blic, 04.Jul.2015

Na 22. Festivalu evropskog filma, od 18. do 24. jula na Paliću i u Subotici, među više programskih celina pažnju privlači "Mladi duh Evrope" sa deset filmova koji će, kako najavljuje selektor Petar Mitrić, "publiku uvesti na nepoznate i nesigurne teritorije"...Ciklus otvara "Kraj leta" Johana...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.