Memorijalni centar Staro Sajmište - čuvanje sećanja na Holokaust

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Memorijalni centar "Staro Sajmište" - čuvanje sećanja na Holokaust

Jedini nekadašnji koncentracioni logor, koji ni na koji način nije obeležen kao takav, uskoro će postati memorialni centar. Staro Sajmište u Beogradu biće centar sa dva muzeja, a usvajanje zakona je prvi korak u rešavanju svih problema koji okupiraju ovaj prostor.

Pre skupštinske procedure, zakon je na javnoj raspravi, jedna takva održana je u Subotici, čiji članovi jevrejske zajednice su zadoljni predloženim rešenjem.

Predloženim zakonskim rešenjem osniva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se Memorijalni centar „Staro Sajmište“, kao ustanova kulture na republičkom nivou, radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na prostoru nekadašnjeg sajmišta u Beogradu, stradalih u Jevrejskom logoru Zemun i Prihvatnom logoru Zemun. Tako će u sklopu jedne ustanove funkcionisati dva muzeja. Usvajanje zakona prvi je korak kako bi ovaj prostor zaista posao memorijalni centar.

"Nakon usvajanja zakona paralelno se ide i sa načinom da se iznađu sredstva budžetske linije, na ovaj ili onaj način, u skladu sa zakonom, da paralelno učinimo muzej vidljivim i da se uđe u tu prvu kulu i dalje da ulazimo u prostor, otvorimo prostor za eksproprijaciju i sve one radnje da rešimo nagomilane imovinsko-pravne probleme vezane za taj komleks", kazala je VD sekretara Ministarstva kulture i informisanja Igor Jovičić.

Subotički jevreji zadovoljni su predloženim zakonskim rešenjem za očuvanje sećanja na stradale između 17 i 20 hiljada ljudi.

"Strašno je to što nemamo nikakav dostojanstven beleg u vezi toga, ne samo za jevrejske žrtve. Žrtve ne znaju za nacionalnost, ne znaju za način na koji su ubijeni. Mi treba da se sećamo toga. To je najvažnije u priči", rekao je jedan od učesnika u javnoj raspravi Robert Sabadoš.

Rasprava u Subotici je jedna od tri planirane.

Prethodna je održana u Šumaricama u Kragujevcu, a naredna će biti u Arhivu Jugoslavije u Beogradu 30. oktobra.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.