Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest

Proglašenjem bioproizvođača i bioproizvoda godine u Subotici je otvoren 14. Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest. 

Ovogodišnji fokus je na Industriji informacionih tehnologija (IT) jednoj od najzdravijih privrednih grana u Srbiji koja beleži stalni rast.

S druge strane, kako je istaknuto, u poljoprivredi leže veliki potencijali, koji još uvek nisu iskorišćeni, posebno u organskoj proizvodnji, koja je u svetu, takođe, u stalnom porastu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Organska poljoprivreda Srbije na jednom mestu i ove godine na subotičkom Biofestu donosi ono najbolje što organska industrija Srbije nudi. A nudi manje nego što je potražnja u našoj zemlji, gde se proizvođači susreću s nedostatkom repromaterijala.

"Najveći problem je, konkretno ne samo naš, nego svih proizvođača, nabavka repromaterijala i sredstava za zaštitu koja nisu registrovana kod nas. Tako da se tu snalazimo, pravimo sami pripravke i sve, a možda bi tu mogli da skratimo neki postupak za nas da to možemo da kupimo, ali na žalost nema to kod nas na tržištu u količini koja je potrebna", izjavila je Nada Letić sa poljoprivrednog gazdinstva iz Čeneja.

Dvodnevni festival organske proizvodnje i ove godine okuplja stručnjake koji će na panel diskusijama suočiti stavove po pitanju digitalizacije u ovoj industriji, internet kupovine, ali i uticaja klimatskih promena.

"Oko dve hiljade proizvođača je u Srbiji, negde oko nula zarez četrdeset pet procenata od ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji pripada organskoj. Sve su to male još uvek površine, ali je dobro što evo u Subotici svake godine se povećava broj proizvođača, ove godine je troje više, sada ih imamo dvadeset jedan", rekla je Snježana Mitrović iz Udruženja "Terras".

Festival je organizovan po četrnaesti put, na Otvorenom univerzitetu, uz dodelu priznanja za bioproizvođača, odnosno bioproizvod godine, kao i obilazak organskih farmi u regionu Subotice, koja je pionir ove vrste poljoprivrede u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.