Mađarski stručnjaci za spas crkve Svete Tereze u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2019, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski stručnjaci za spas crkve Svete Tereze u Subotici

Mađarska vlada će finansirati istražne radove kako bi se tačno utvrdilo zašto tone rimokatolička crkva Svete Tereze Avilske u Subotici i predložile mere sanacije tla – saopštio je državni sekretar u Ministarstvu za inovacije i tehnologiju Tamaš Šanda.

Posao je poveren jednoj firmi koja posluje pod okriljem pomenutog resora, ispitivanje terena bi trebalo da traje oko tri meseca, a vrednost radova je procenjena na 79 miliona forinti, odnosno 240.000 evra.

"Crkva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izgrađena u drugoj polovini 18. veka u kasnobaroknom stilu na močvarnom terenu i od tada neprekidno tone. Tornjevi su se međusobno udaljili, pa postoji opasnost da se vremenom sruše“, dodao je visoki funkcioner na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Prema njegovim rečima bilo je više pokušaja da se tle ojača i spreči dalje tonjenje hrama, ali bez uspeha. Mađarski stručnjaci će, pak, kako se očekuje, ponuditi rešenje uz primenu najsavremenije tehnologije.

Crkva Svete Tereze Avilske je građena između 1773. i 1797. godine i predstavlja zaštićeno kulturno dobro od velikog značaja ne samo za katoličke vernike, već i širu zajednicu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.