Mađarski državljani glasaju o kvotama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2016, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarski državljani glasaju o kvotama

Više od 100.000 državljana Srbije ima i državljanstvo Mađarske, a oko 30.000 njih, odnosno gotovo svaki treći dvojni državljanin iz Srbije, registrovalo se kako bi mogli da glasaju na referendumu koji će 2. oktobra biti održan u Mađarskoj.

Prema rečima generalnog konzula Janoša Babića, u generalnom konzulatu Mađarske u Subotici do danas je predato oko 8.000 koverata sa glasovima birača koji se na predstojećem referendumu izjašnjavaju o migrantskim kvotama u toj zemlji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Da, svi koji smo mađarski državljani, glasaćemo", kaže jedna Subotičanka.

"Ne propuštam ovakve načine izražavanja svoje volje. Dakle, ukoliko mi je data mogućnost da glasam, onda ću to i učiniti", kaže Subotičanin kojima ima dvojno državljanstvo.

"Da, glasaću. Imam državljanstvo Mađarske i posedujem mađarski pasoš, tako da ću glasati na referendumu", kaže Subotičanka koja ima mađarski pasoš.

Popunjene glasačke listiće, koje su dobili na kućnu adresu, mogu poslati poštom Izbornoj komisiji ili ih ubaciti u glasačke kutije postavljene u diplomatskim predstavništvima Mađarske, među kojima je i konzulat u Subotici.

Svoje stav moći će da iznesu i na sam dan referenduma, 2. oktobra. Mađarski pokret prepustio je biračima da se opredele prema savesti, a Savez vojvođanskih Mađara pozvao da na referendumsko pitanje odgovore sa "ne".

Referendumsko pitanje glasi "Da li želite da Evropska unija bude u mogućnosti da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku, čak i bez pristanka Parlamenta?".

Pitanje se odnosi na migrante sa Bliskog istoka, kojih je, od početka krize, "balkanskom rutom" kroz Srbiju prošlo gotovo dva miliona.

Namera im je bila da pređu u Mađarsku, a zatim zatraže azil u nekoj od zemalja Evropske unije, a isto to želi i oko 300 njih koji su trenutno smešteni u Prihvatnom centru za izbeglice u Subotici.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.