Ješić:Vojvodina za Đilasa i Pajtića

Izvor: B92, 02.Okt.2012, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ješić:Vojvodina za Đilasa i Pajtića

Beograd -- Goran Ješić izjavio za B92 da su 43, od ukupno 45 odbora DS u Vojvodini, juče i zvanično podržali Đilasa za predsednika, a Pajtića za potpredsednika stranke.

"Danas bi to trebalo da uradi i opštinski odbor DS iz Subotice i ostaje samo Sremska Mitrovica, čiju podršku nećemo dobiti, jer imamo onaj čuveni problem sa raspuštenim odborom", kazao je potpredsednik vojvođanske vlade i funkcioner Demokratske stranke u Kažiprstu B92.

"43, od ukupno 45 vojvođanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbora DS juče su se sastali i sinoć zvanično podržali kandidaturu Dragana Đilasa za predsednika stranke i Bojana Pajtića za potpredsednika. Pokrajinski odbor se još nije izjasnio, on će imati svoju sednicu u toku ove nedelje ili možda sledeće nedelje. To je pokrajinska organizacija, ali lokalne organizacije Vojvodine su se apsolutno jasno izjasnile. Na kraju predstavnici svih lokalnih organizacija, sem Sremske Mitrovice, bili su u subotu u Kragujevcu i tamo su takođe dali podršku Bojanu Pajtiću i Draganu Đilasu", objašnjava Ješić.

Na pitanje zašto se sada okrenuo protiv Borisa Tadića, kada je u aprilu govorio da je on najbolji kandidat za predsednika Srbije, a kasnije i za predsednika vlade, Ješić objašnjava da je to bila predizborna situacija, odnosno da je govorio o Tadiću kao kandidatu za predsednika Srbije.

On dodaje da i danas tvrdi da je Tadić najbolji kandidat za predsednika i da nije sporan Tadić kao državnik, ali da jeste kao lider stranke.

"Sporan kod Borisa Tadića je način rukovođenja i donošenja odluka unutar stranke, koji sam ja i kritikovao. Izvucite 50 mojih intervjua u zadnjih pet godina gde kritikujem način funkcionisanja i donošenja odluka unutar DS, koje su bile katastrofalne. Znači, odluke unutar DS su donošene u uskom krugu ljudi, koji nisu uopšte u stranačkim strukturama i koji ne mogu da budu kažnjeni za loše odluke", objasnio je on.

Ješić je ponovio da je Tadić kao državnik jedna stvar, a kao lider stranke druga stvar, odnosno da Tadić kao državnik nije sporan, kao ni njegovi rezultati, ali da jeste sporan kao lider stranke.

"Tadić ne može da bude predsednik stranke jer je donosio odluke kakve je donosio, a vođenje stranke doveo je do toga da se stvorila jedna koncentrisana moć, pa sada na primer Glavni odbor ničemu ne služi, ili da na primer predsednik može da poništi odluku bilo kog stranačkog organa", rekao je Ješić osvrćući se na Tadićev potez kojim je van snage stavio odluku beogradskog odbora da svi opštinski odbori u glavnom gradu u isto vreme odlučuju o kandidaturi za predsednika DS.

Budžet Vojvodine kao "protočni bojler"

Govoreći o najavljenoj žalbi Vojvodine Ustavnom sudu zbog izdvajanja od sedam posto iz republičkog budžeta za pokrajinu, Ješić kaže da ona još nije podneta i da se čeka ishod susreta predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića i predsednika vlade Srbije Ivice Dačića, do kog još nije došlo, ali ne krivicom pokrajine.

Ješić dodaje da su pokrajinski organi više puta pozivali na sastanak o izdvajanjima za Vojvodinu, ali da taj poziv treba da upute republičke vlasti, a ne pokrajinske.

Prema njegovim rečima, vojvođanski budžet je kao “protočni bojler”, a problem je, suštinski, u Ustavu Srbije, koji nije definisao prihode Vojvodine, kao na primer da ona ima svoje izvore prihoda iz poreza, tako da se ona mora oslanjati na republički budžet.

Ješić kaže i da zamera ministru finansija Mlađanu Dinkiću što nije mogao da izdvoji dva sata, dođe u Vojvodinu i s pokrajinskim vlastima razgovara o problemu finansiranja Vojvodine, dodajući da je čak i privatnim linijama to pokušao da mu poruči.

"Kad sam ja pravio budžet za Inđiju, ja sam išao po lokalnim samoupravama i pričao s ljudima i objašnjavao im kakav će budžet da bude”, ističe Ješić.

"Postojeća odluka o izdvajanju od sedam posto za Vojvodinu iz republičkog budžeta nije dobra i ona može da bude kardinalna, pogotovo ako prođe Ustavni sud Srbije, ući ćemo u ozbiljan problem", kaže potpredsednik pokrajinske vlade.

Prema njegovim rečima, za sada postoji komunikacija s predsednikom vlade Dačićem i on će, kako kaže, najverovatnije doći u Novi Sad sutra ili prekosutra, i da će se o tom problemu razgovarati.

Ješić je rekao i da bi postojeći problem s finansiranjem Vojvodine mogao da bude premošćen prelaznim rešenjem - Zakonom o finansiranju Vojvodine, ali ističe da bi i taj zakon morao da ide preko republičkog parlamenta. Na pitanje zašto iz Vojvodine ne krene inicijativa, Ješić kaže da je upravo iz Vojvodine predloženo preko sto zakona, ali da se nijedan nije našao u parlamentu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ješić: Cela Vojvodina je za Đilasa, Tadić je dobar samo za državnika

Izvor: S media, 02.Okt.2012

Goran Ješić izjavio za B92 da su 43, od ukupno 45 odbora DS u Vojvodini, juče i zvanično podržali Đilasa za predsednika, a Pajtića za potpredsednika stranke..."Danas bi to trebalo da uradi i opštinski odbor DS iz Subotice, i ostaje samo Sremska Mitrovica, čiju podršku nećemo dobiti jer imamo...

Nastavak na S media...

Ješić:Vojvodina za Đilasa i Pajtića

Izvor: OkRadio.rs, 02.Okt.2012

Goran Ješić izjavio za B92 da su 43, od ukupno 45 odbora DS u Vojvodini, juče i zvanično podržali Đilasa za predsednika, a Pajtića za potpredsednika stranke."Danas bi to trebalo da uradi i opštinski odbor DS iz Subotice i ostaje samo Sremska Mitrovica, čiju podršku nećemo dobiti, jer imamo...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.