Jemstvo za Stanka Subotića doneto mimo zakona

Izvor: Blic, 31.Jul.2013, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemstvo za Stanka Subotića doneto mimo zakona

Rešenje Specijalnog suda o prihvatanju jemstva kojim je Stanku Subotiću Canetu omogućeno da se brani sa slobode, kako otkriva „Blic“, doneto je suprotno zakonu.

Zakonska regulativa, naime, obavezuje da pre donošenja ovakvog rešenja osoba koja se pušta na slobodu uz jemstvo lično u sudu da izjavu da se neće kriti i da će se redovno odazivati pozivima suda, što u slučaju Subotića nije učinjeno.

Ministar da reaguje

Ministar pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nikola Selaković morao bi da reaguje zbog nezakonito donetog rešenja o jemstvu kojim je Stanko Subotić dobio slobodu, ocenjuju pravnici s kojima je „Blic“ juče kontaktirao.

U momentu kada je pre dve nedelje doneto rešenje o prihvatanju jemstva, Subotić nije bio u zemlji, a za njim je još bila poternica, koju je pre šest godina raspisao Specijalni sud.

Rešenje o prihvatanju jemstva tako je i doneto bez njegove lične izjave sudu, koja je obavezna po zakonu.

U sudskoj praksi, kako saznaje „Blic“, bilo je nekoliko slučajeva da se rešenje o prihvatanju jemstva donese bez prisustva osobe koja polaže jemstvo i njegove lične izjave. Zato su takva jemstva na Vrhovnom sudu kasnije ocenjena kao nezakonita, što se predviđa i u slučaju Subotića. Međutim, čak i takva ocena Vrhovnog suda, ipak, neće koštati Subotića slobode, a i za njim je ukinuta poternica.

- Zakon je prekršen, a ova nezakonita odluka omogućila je Subotiću slobodu. Posle rešenja o prihvatanju jemstva, za njim je ukinuta poternica i rešenje o pritvoru, što je Subotiću omogućilo da prekjuče kao slobodan građanin dođe u Srbiju, prvi put posle šest godina. Istog dana, Subotić je otišao u sud i lično dao izjavu da se neće kriti i da će se redovno odazivati na sudske pozive - kaže za „Blic“ izvor upoznat s postupkom koji se vodi protiv Subotića.

Naknadna izjava, posle donetog rešenja o prihvatanju jemstva, u sudskoj praksi se, takođe, smatra nezakonitom.

Rešenje o jemstvu, međutim, nije jedina sporna stavka u slučaju Subotićevog puštanja na slobodu.

Suštinske razlike u odnosu na slučaj "Mišković"

Visina jemstva od 538.000 evra na osnovu kojeg je pušten takođe je sporna, pogotovo kada se uporedi s jemstvom od 12 miliona evra u gotovini, koje je morao da položi vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković. Nekoliko suštinskih razlika ova dva slučaja, takođe, ukazuje na spornu visinu jemstva koja je određena Subotiću.

Subotić se, naime, tereti da je švercom cigareta nezakonito stekao 28 miliona evra i osam miliona dolara, dok je Mišković sa sinom Markom optužen za zloupotrebu tešku 20 miliona evra.

Osim što je Miškovićeva zloupotreba niža za više od deset miliona evra, suštinska razlika je i u još jednoj pravnoj kategoriji: stepenu izvesnosti da je počinjeno krivično delo. Taj stepen, koji ide na štetu osumnjičenog, takođe je veći u slučaju Subotića.

Pravno, protiv Miškovića je potvrđena optužnica, dok je Subotić osuđen prvostepenom presudom. Presuda kojoj je oglašen krivim jeste poništena, a suđenje vraćeno na početak, ali je i u toj fazi stepen izvesnosti o počinjenom krivičnom delu veći nego u slučaju Miškovićeve potvrđene optužnice.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.