Jedina obaveza – da se pojavi na suđenju

Izvor: Politika, 31.Jul.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedina obaveza – da se pojavi na suđenju

Stanko Subotić je pre polaganja jemstva dao izjavu pred nadležnim organom u Švajcarskoj koja je overena, da se neće kriti i da će se odazivati na svaki poziv suda

Biznismen Stanko Subotić Cane vratio se u Srbiju i na slobodi će čekati početak ponovljenog suđenja za šverc cigareta koje treba da počne u septembru. Dok suđenje ne počne, on ima pravo da dolazi u Srbiju i da iz nje otputuje, a jedina obaveza koju ima jeste dolazak u sudnicu 17. septembra na suđenje pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Specijalnim sudom.

Ipak, Subotić je po dolasku u Srbiju došao u sud i dao izjavu da se neće kriti i da će se odazivati pozivima suda, što je deo procedure koju zakon nalaže u slučaju ukidanja pritvora uz jemstvo.

Takav postupak sproveden je i u slučaju biznismena Miroslava Miškovića, koji je pre nego što je pušten uz jemstvo od 12 miliona evra iz pritvora doveden pred sudiju kako bi pismeno obećao da se neće kriti. Neki mediji postavljaju pitanje da li je zakon prekršen time što je Subotiću prihvaćeno jemstvo od 538.000 evra i ukinuta poternica i pre nego što je sudu dao obećanje koje zakon propisuje.

„Sud je postupio apsolutno po Zakoniku o krivičnom postupku. Subotić je pre polaganja jemstva dao izjavu pred nadležnim organom u Švajcarskoj koja je overena, da se neće kriti i da će se odazivati na svaki poziv suda. Prvostepeni sud je jasno u obrazloženju rešenja naveo da davanje izjave pred sudom može da se obavi u pisanoj ili u usmenoj formi. Prema tome, sve je učinjeno u skladu sa zakonom”, objašnjava za „Politiku” Subotićev branilac Radoslav Tadić.

On dodaje da nisu tačni medijski navodi da je odluku, kao što je rešenje o prihvatanju jemstva i ukidanju poternice za Subotićem, Vrhovni sud ikada ocenjivao kao nezakonitu.

„Mislim da je stav da je ta odluka bila nezakonita zapravo pritisak na Apelacioni sud, koji treba da odluči o žalbi tužioca na odluku o prihvatanju jemstva i ukidanju poternice”, ocenjuje naš sagovornik.

Upitan da prokomentariše drastičnu razliku u iznosu jemstva koje je sud prihvatio u slučajevima Miškovića i Subotića, advokat Tadić objašnjava:

„Ukidajući prvostepenu presudu Subotiću, Apelacioni sud ukazuje na neprihvatljivost iznosa koji je veštačenjem utvrđen. Veštak, protiv koga se vodi krivični postupak zbog davanja lažnog nalaza i mišljenja, pogrešno je obračunao štetu, tako da iznos koji je naveo nema nikakve veze sa stvarnom štetom, koja je navodno pričinjena zbog neplaćenih dažbina, već je desetostruko manji od onog što se navodi u optužnici. To je i prvostepeni sud naveo u presudi. Nije tačno da je reč o iznosu iz optužnice od oko 30 miliona evra nego o daleko manjem, zbog čega je i jemstvo manje”, kaže advokat Tadić.

Podsećamo, posle promene Krivičnog zakonika promenjena je kvalifikacija krivičnog dela, pa je Subotić, umesto za zloupotrebu službenog položaja, sada optužen za blaže krivično delo – zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Za to delo zakon ne predviđa određivanje pritvora zbog težine krivičnog dela. U slučaju Subotića, ostao je samo razlog opasnosti od bekstva, koji je bio naveden kao prvi osnov za određivanje pritvora. Zbog toga je sud mogao da prihvati jemstvo.

Prethodno je Apelacioni sud u Beogradu ukinuoprvostepenu presudu kojom je Stanko Subotić Cane u oktobru 2011. godine u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta. Subotić je bio u bekstvu od 2006. kada je pokrenut krivični postupak protiv njega a pre dve sedmice ukinuta mu je poternica.

D. Čarnić

objavljeno: 01.08.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.