Imlek tvrdi da nije kriv za nestašicu mleka

Izvor: Blic, 11.Avg.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imlek tvrdi da nije kriv za nestašicu mleka

Kompanija Imlek saopštila je danas da nije kriva za nestašicu mleka u Srbiji, reagujući na tvrdnje Ministarstva poljoprivrede da je nestašica mleka rezultat špekulativnih radnji investicionog fonda Salford, u čijem sastavu posluju Imlek i Subotička mlekara.

Kompanija Imlek je u saopštenju navela da redovno izmiruje obaveze prema proizvođačima mleka i da i danas otkupljuje sve količine mleka koje zadovoljavaju standarde te firme.

Imlek je naveo da od početka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << maja beleži pad otkupa sirovog mleka do 25 odsto u odnosu na prošlu godinu i plan za 2010. godinu.

Ministarstvo poljoprivrede u današnjem saopštenju navelo je da je "nestašica mleka rezultat špekulativnih radnji 'Salforda', za koji je već dva puta Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila da postoji monopol, a Ministarstvo je ponovilo zahtev Komisiji i očekuje hitnu reakciju nadležnih organa".

Ministarstvo poljoprivrede krivi Salford za nestašicu mleka

Nestašica mleka na tržištu Srbije je rezultat špekulativnih radnji investicionog fonda Salford, u čijem sastavu posluju Imlek i Subotička mlekara, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U saopštenju se navodi da je Komisija za zaštitu konkurencije dva puta utvrdila monopolski položaj Salforda na tržištu i naglašava da je "Ministarstvo poljoprivrede ponovilo zahtev Komisiji (o utvrđivanju monopola)" i da očekuje hitnu reakciju nadležnih organa.

Kako je istaknuto, Ministarstvo poljoprivrede će i ubuduće podržavati poljoprivrednike koji se bave stočarstvom i "nema nameru da pare iz budžeta stavlja u džep investicionim fondovima, čiji je cilj samo zarada, a ne razvoj i strateško vezivanje za mlekarski sektor".

Ministarstvo poljoprivrede ima svakodnevne kontakte sa Centralnom asocijacijom proizvođača mleka, ističući da su sve uredbe vezane za razvoj mlekarskog sektora za 2010. godinu pisane su zajedno sa predstavnicima te asocijacije, piše u saopštenju.

Naglašeno je da se sve subvencije redovno isplaćuju i za razliku od zemalja u okruženju, pored premije za mleko, Ministarstvo godišnje daje 12.500 dinara po kvalitetnoj muznoj kravi.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.