Izvor: Politika, 23.Jan.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groblje umesto sportskog terena

U Subotici procenjuju da li da kupovinom zemljišta nekadašnjeg rekreativnog centra „AS trejd“ prošire Bajsko groblje i reše veliki gradski problem

Subotica – Na gradskim grobljima nema dovoljno grobnih mesta, kaže za „Politiku“ Vesna Prčić, direktorka JP „Pogrebno“ u Subotici. Nije to ni neobično, s obzirom da su tri najveća gradska groblja starija od većine kuća u svom okruženju i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nemaju više prostora za proširenje. To je i razlog što godinama postoji ideja o gradnji centralnog groblja izvan grada, ali se do sada nije steklo dovoljno novca da se započne ovakva investicija na oko 63 hektara.

Postoji, ipak, mogućnost da se grad odluči na proširenje jednog od postojećih grobalja. Pre dve godine privatni preduzetnik Dušan Jovanović iz Šapca ponudio je „Pogrebnom“ da otkupi blizu devet hektara zemljišta bivšeg rekreativnog centra „AS trejd“, koje se nalazi uz Bajsko groblje. S obzirom da „Pogrebno“ nema mogućnost za kupovinu imovine, ponuda je prosleđena gradskoj upravi. Mogućnost otkupa bivšeg kompleksa veštačkog jezera i sportskih terena, koje je sada u celosti u Jovanovićevom vlasništvu, počela je ozbiljno da se razmatra.

Ponuda otkupa „AS trejda“, za koji vlasnik traži nešto manje od milion evra, poslednjih sedmica procenjuje se sa više strana. Urađeno je geomehaničko ispitivanje terena, pre svega stanja podzemnih voda, zatraženo je mišljenje Srpske pravoslavne i Katoličke crkve, procena vrednosti objekta od dva nezavisna sudska veštaka, radi se ekonomska studija opravdanosti... Napravljeni su i prvi idejni nacrti prostora budućeg groblja.

– Odluku nećemo donositi pre marta. Trenutno prikupljamo dokumentaciju na osnovu koje možemo da procenimo da li je za grad ovakva investicija opravdana. Problem je što u budžetu nije predviđen novac za kupovinu ove parcele. Međutim, ukoliko se utvrdi da je za grad korisno da je otkupi, i sa prodavcem se postigne dogovor o ceni, tada će se obezbediti novac – kaže za „Politiku“ gradonačelnik Subotice Jene Maglai, koji ističe da trenutno nije realno da se gradi centralno groblje, gde bi bila visoka cena infrastrukturnog opremanja.

Prema prvim nezvaničnim procenama, ukoliko bi se grad odlučio na proširenje Bajskog groblja kupovinom „AS trejda“, problem sahranjivanja bio bi rešen za narednih najmanje 30 godina. Na ovoj parceli od nepunih devet hektara, koja je kompletno infrastrukturno opremljena, bilo bi moguće predvideti preko četiri hiljade grobnih mesta.

Na osnovu pojedinih idejnih rešenja, proširenjem Bajskog groblja Subotica bi dobila prvo parkovsko groblje, s obzirom da na ovom prostoru postoji višegodišnje zelenilo, ali i mesta za smeštaj urni. Na ovom delu osim kolumbarijuma i rozarijuma za smeštaj urni, bile bi i grobnice i rake.

Novina bi bila i mala parkovska celina, nazvana „in memorijam“, namenjena onima koji ne mogu da odu na groblja svojih srodnika, ali im ovde u specifičnom ambijentu mogu odati poštu. Uz prošireno groblje predviđa se i više od 100 parking mesta, dok je sama parcela od ostatka ulice zaštićena zidanom ogradom i gustim zelenilom.

Proteklih nedelja mogle su se čuti reakcije rukovodstva MZ „Mali Bajmok“ koje se protivi ovakvom proširenju groblja. Međutim, postojeće Bajsko i eventualno prošireno groblje, nije na njihovoj teritoriji već se nalazi u MZ „Novo selo“, a predsednik saveta te mesne zajednice Lajčo Bašić Palković kaže da se oni ne protive tom proširenju.

A. Isakov

objavljeno: 24.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.