Gerontološki centar u Subotici omogućio korisnicima video pozive

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2020, 12:43

Gerontološki centar u Subotici omogućio korisnicima video pozive

U situaciji kada je usled epidemije proglašeno vanredno stanje u Republici Srbiji, a svi korisnici gerontoloških centara u zemlji stavljeni u režim izolacije, javila se potreba za uspostavljanjem uslova za video komunikaciju na daljinu između korisnika i njihovih porodica. Iz tog razloga, Gerontološki centar u Subotici je razradio koncept audiovizuelne pričaonice. Materijalnu pomoć za njihovu realizaciju pružila je nemačka humanitarna organizacija ASB.

"Ja bih se zahvalila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << darodavcima što su se setili nas starih, da možemo da vidimo svet", ovako se Marija Maričić, jedna od štićenica doma Gerontološkog centra u Dudovoj šumi putem video poziva zahvalila darodavcima na audio-vizuelnoj opremi koja im je omogućila da u vreme izolacije putem skajpa i velikih ekrana budu u kontaktu sa svojim najmilijima, a koji zbog vanredne situacije i epidemije koronavirusa nisu mogli da ih posećuju.

Direktor Gerontološkog centra Nenad Ivanišević naglašava da je osnovna ideja ovog koncepta jeste da se dnevni boravci Gerontološkog centra opreme koja bi, sa jedne strane, omogućila kvalitetniju i komunikaciju između korisnika i njihovih porodica i prijatelja, dok bi sa druge strane služila za prikazivanje edukativnog, kulturnog i zabavnog sadržaja, kao i namenskih programa u okviru radno-okupacione terapije.

"Da fizička distanca ne bude socijalna distanca. Da fizička odvojenost od rodbine, od ljudi napolju ne bude socijalna distanca. Da što više budu uključeni u sva dešavanja i da što više mogu da komuniciraju sa ljudima. I upravo ova donacija treba tome da služi", naglašava Ivanišević.

Nemačka humanitarna organizacija ASB za ove potrebe je donirala opremu u vrednosti od 10.000 evra. Donacija obuhvata, između ostalog, desktop računare, televizore velikog formata, veb kamere, zvučnike, slušalice i drugu prateću opremu. Oprema je instalirana u 6 dnevnih boravaka nakon čega je korisnicima organizovana kratka obuka za njeno korišćenje. Predstavnik organizacije ASB Gordan Velev naglašava da ova organizacija i institucije u Subotici sarađuju duži niz godina.

"Svi znamo kakva je situacija, naročito kakva je bila teška na početku epidemije, na početku pandemije i koliko su bili i još uvek su rigorozni zahtevi prema svim institucijama socijalne zaštite, a posebno prema Gerontološkim centrima. Ovo jeste velika pomoć korisnicima. Moram da istaknem da je ovo velika pomoć i zaposlenima", rekao je Velev.

Projekat je realizovan u sklopu šireg programa "Socijalizacija uz distancu", koji sa više od 60.000 evra finansira Vlada Nemačke, a ovakva oprema donirana je institucijama u Srbiji, Kosovu i Metohiji i Bosni i Hercegovini.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.