Epidemija se širi: Prvi slučaj malih boginja u Vojvodini!

Izvor: BKTV News, 16.Nov.2017, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija se širi: Prvi slučaj malih boginja u Vojvodini!

Prvi slučaj zaraze malim boginjama u Vojvodini registrovan je u Subotici, gde je obolelo dete staro 13 godina, a sumnja se da je zaražena i majka deteta.

To je rečeno danas u Pokrajinskoj vladi gde su pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktor Instituta za javno zdravslje Vojvodine Vladimir Petrović govorili o epidemološkoj siutaciji u pokrajini.

"Majka i dete su hospitalizovani, ali još nije potvrđeno da je i majka zaražena. Pored toga tu je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i slučaj medicinske sestre koja radi u Beogradu, ali je sa teritorije Vojvodine. Ona je eksponirana profesionalno", rekao je Gojković.

On je rekao da je epidemiološka slika u Vojvodini daleko bolja od one u centralnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji. Gojković je rekao da je 93 odsto dece u Vojvodini vakcinisano protiv malih boginja i da fali još dva do tri odsto da situacija bude dobra. "U septembru je broj vakcinisane dece bio ispod 70 odsto, ali u poslednjih par meseci roditelji više ne veruju društvenim mrežama, slušaju savete lekara i situacija se popravila", rekao je Gojković.

On je kazao da je sitauacija u četiri opštine, gde je najmanje vakcinisane dece, zabrinjavajuća. "To su Sombor, Vrbas, Titel i Novi Sad. Samo u Novom Sadu i okolini nije vakcinisano 5.700 dece, od toga 4.700 u centralnom delu Novog Sada", rekao je Gojković.

On je kazao da je još u septembru formiran štab za praćenje situacije koji čine najbolji stručnjaci koji su u dnevnom kontaktu sa svim bolnicama u svim opštinama na teritoriji Vojvodine.

"Osnovni cilje da postignemo epidemiološki bedem, da uspešno lečimo i da nemamo smrtnih slučajeva, kao što se desilo 1993. godine", dodao je Gojković. Pokrajinski sekretar je još jednom apelovao na roditelje da vakcinišu decu.

Direktor instituta Vladimir Petrović je kazao da će stanje u Vojvodini zavisiti i od mera koje se budu preduzele u Beogradu i Centralnoj Srbiji, jer se slučajevu oboljevanja prelivaju sa Kosova i iz Centralne Srbije. "Trenutno je 93,3 odsto dece u Vojvodini potpuno vakcinisano, 1,6 odsto dece primilo je samo jednu dozu vakcine, a nijednu dozu oko pet odsto dece", rekao je Petrović i dodao da je to 12.800 nevakcinisane dece stare do 14 godina.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.