Drumovi odnose dečje živote

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jun.2018, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drumovi odnose dečje živote

U tragediji na Divčibarima poginuo je Aleksa D. (10), učenik OŠ "Miloš Crnjanski" iz Subotice, kad je na njega, dok je sa drugarima prelazio put, automobilom naleteo Beograđanin Vladimir V. (43). Ova užasna nesreća dogodila se dok su učenici bili na rekreativnoj nastavi.

Kako navode mediji, vozaču tojote najverovatnije su otkazale kočnice jer je i video snimak sa sigurnosnih kamera u neposrednoj blizini mesta nesreće pokazao da se V. V. uopšte nije zaustavljao, niti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pokušao da koči iako se pred njim nalazila kolona dece. Takođe, kao jedna od mogućnosti pominje se da se V. V. okrenuo prema zadnjem sedištu, gde mu se nalazilo dete i da zato nije video da se približava mališanima koji prelaze ulicu.

Mali Aleksa stradao je na začelju kolone, dok su dve devojčice V. T. (10) i T. S. (10) povređene. Đaci su poslednjeg dana ekskurzije krenuli iz hotela u obilazak centra kada je došlo do strašne nesreće.

- Kolona učenika je prelazila ulicu, na čelu je bila učiteljica, koja je prvo izašla na put i signaliziranjem praktično zaustavila saobraćaj, dok se na začelju nalazio učitelj On je i uočio tojotu koja se iz pravca Kaone kretala ka centru Divčibara. Vozač nije smanjio brzinu, iako mu je mahao pokazujući mu da stane. Udarac je bio tako snažan da je dečak odbačen dvadesetak metara - pričaju očevici tragedije za medije.

Pored Alekse, koji je preminuo na mestu nesreće, dve povređene devojčice su odmah prevezene u Urgentni centar u Valjevu i nakon saniranja preloma potkolenice i skočnog zgloba su puštene kući.

Vest o tragediji brzo je došla do porodične kuće stradalog Alekse D. u Subotici. Roditelji Vladimir i Marina S. čim su čuli strašnu vest krenuli su na put.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava da se u ovakvim situacijama, kad deca prelaze neobezbeđen put, mora posvetiti maksimalna pažnja.

- Prvo i osnovno jeste da vozači uvek imaju obavezu da prate saobraćaj ispred sebe i reaguju na odgovarajući način. S druge strane, u svakoj situaciji kad učitelji ili drugi pratioci idu sa decom, imaju obavezu da kontrolišu kretanje dece, naročito ako prelaze put, gde nije obeležen pešački prelaz. U svim slučajevima kad se na nebezbednom mestu prelazi ulica, mora maksimalna pažnja da se posveti kako da se to uradi na najbezbedniji način - objašnjava Okanović.

Devetogodišnji dečak poginuo u stravičnoj nesreći na Divčibarama, vozač uhapšen

Nažalost, ovo nije prva tragedija u saobraćajnim nesrećama, koja se u poslednje vreme dogodila u Srbiji. Početkom maja ove godine jedno dete je poginulo, a tri osobe su povređene u saobraćajnoj nesreci, koja se dogodila oko na auto-putu Ljig-Preljina. Do nesreće je došlo kad je automobil sleteo s druma i prevrnuo se pored puta.

Samo nedelju dana kasnije Eldin Hondović (14) iz sela Gornji Crnić u opštini Tutin poginuo je u strahovitoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Niš-Beograd kod Starog Sela u blizini Velike Plane. Polovinom novembra prošle godine, takođe su stradali maloletnici. U saobraćajnoj nesreći u Smederevskoj Palanci, P. O. (16) i M. Š. (16) izgubili su život. Još jedan njihov vršnjak je teško povređen, baš kao i M. Đ. (22) koji je upravljao vozilom u kom su se nalazili.

Zlatinka Dimitrov, Aleksina baka, kaže za medije da strašniju vest nije mogla da čuje.

- Bio je moja najveća ljubav na svetu. Podizala sam ga od malih nogu, kako ću ja sad bez mog unučeta... - jecala je nesrećna baka dečaka.

Ona objašnjava da su svi živeli zajedno i da ju je mališan mnogo voleo.

- Uveče je dolazio kod mene da zaspi. Voleo je da mu pričam priče o gusarima. Trebalo je da se vrati kući, baka ga je čekala pored bazena punog vode da se kupa kad dođe. A doneće ga u kovčegu - neutešna je Zlatinka.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.