Dogodine pola miliona više Mađara

Izvor: B92, 11.Sep.2012, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogodine pola miliona više Mađara

Subotica -- Zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjen izjavio je večeras u Subotici da će Mađarska sledeće godine imati pola miliona novih državljana.

Mađarska je u maju 2012. godine usvojila Zakon o dvojnom državljanstvu, koji omogućava Mađarima iz susednih država dobijanje dvojnog državljanstva.

Šemjen je na svečanosti obeležavanja 100. godišnjice Gradske kuće u Subotici rekao da Mađarska podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali je dodao da je prevashodni cilj te zemlje briga o položaju vojvođanskih Mađara.

Šemjen je u Suboticu došao na poziv Nacionalnog saveta Mađara.

Gradska kuća ukrašena je kitnjastim ukrasima koji se zasnivaju na mađarskim narodnim motivima, a gradili su je poznati arhitekti Marcel Komor i Jakab Deže iz Budimpešte. Subotica je u to vreme bila u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Podsetimo, Mađarski pasoš zatražilo je čak 50.000 građana Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dvojni državljani i glasanje poštom

Izvor: Magyar Szó, 12.Sep.2012, 10:15

Govoreći o nacionalnoj politiciMađarske, zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen je na svečanosti koju je u subotičkoj Gradskoj kući organizovao Nacionalni savet Mađara predočio, pored ostalog, i na koji će način novi dvojni državljani koji žive u prekograničnim zemljama moći da ostvare...

Nastavak na Magyar Szó...

"Podrška Mađarske na putu ka EU"

Izvor: B92, 12.Sep.2012

Subotica -- Mađarska se sa velikim očekivanjima priprema za predstojeću posetu predsednika Tomislava Nikolića Budimpešti, kaže zamenik mađarskog premijera Žolt Šemjen..."Za Mađarsku su izuzetno važni dobrosusedski odnosi, ali njih u osnovi definiše kako se jedna zemlja odnosi prema Mađarima...

Nastavak na B92...

Položaj mađarske manjine jedan od stubova nacionalne politike

Izvor: Danas, 12.Sep.2012

Mađarska podržava evropske integracije Srbije, ali takođe joj je važno kakav je položaj mađarske zajednice u Vojvodini, jedna je od poruka posete Žolta Šemjena, zamenika premijera Mađarske, Subotici, gde je boravio na poziv Mađarskog nacionalnog saveta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.