Izvor: Magyar Szó, 16.Dec.2014, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beskućnicima ni ove godine neće biti hladno

Ugovor je već potpisan, a potrebna novčana sredstva su osigurana da se i ove godine otvori prostorija za privremeni smeštaj i utopljavanje „Caritas“ u Gajevoj ulici, no probleme beskućika Subotica ne može trajno da reši. Gradonačelnik, Jene Maglai, je naglasio da bi bilo neodgovorno otvoriti za njih prihvatni centar, naročito zbog toga što grad nema nikakve ingerencije da tako nešto učini.

Gradonačelnik je izjavio da je sve pripremljeno i čim nadležni u Centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << za socijalni rad, odnosno Crvenom krstru, ocene da je došlo vreme, prostorije za privremeni smeštaj i utopljavanje se mogu otvoriti u roku od nekoliko sati.

Sekretar subotičkog Crvenog krsta, Siniša Trajković, je za „Mađar so“ izjavio da samo treba gradonačelnik da donese odluku, inače Crveni krst je spreman za prihvat beskućnika, iako vremenske prilike još ne iziskuju otvaranje prostorija za prihvat.

„Prostorije za privremeni smeštaj i utopljavanje će funkcionisati u saradnji Crvenog krsta, Centra za socijalni rad i „Caritasa“. Mi osiguravamo logistiku; imamo dovoljno ležajeva i sredstava za higijenu“, kaže sekretar.

Prostorija u Gajevoj će i ove godine imati na raspolaganju između 20 i 25 ležajeva, ali praksa pokazuje da za više nema ni potrebe. „Za vreme dok funkcioniše prostorija za prihvat, beskućnici dobijaju i hranu, i to tri puta dnevno“, dodaje sekretar.

„Veoma je neprijatna situacija, jer prema zakonima, lokalna samouprava nema nikakvih ingerencija ka beskućnicima. Ukoliko stupimo na teren gde nemamo nikakve nadležnosti i prihvatimo zadatke umesto državnih organa čiji je to posao, onda to moramo i finansirati. Ovim pitanjima bi se morali baviti nadležni u republici. Ne mislim da je dobra ideja da u Subotici osnujemo prihvatni centar, jer bi to iziskivalo velike izdatke, a bio bi to i veoma ozbiljan zadatak. Da i ne govorimo o tome da bi, eventualno, otvaranje prihvatnog centra moglo da privuče i beskućnike iz drugih sredina. Ja znam da je tim ljudima potrebna pomoć, i trudimo se da im uz pomoć Crvenog krsta dodelimo hranu i tople napitke, ali bi bilo neodgovorno sa naše strane ukoliko bi postupili kao lokalna samouprava. To je zadatak republike, a policija i načelnici tačno znaju šta se dešava u Subotici“, naglašava Maglai.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.