Amerikanac produžio život Subotičkoj filharmoniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2019, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanac "produžio život" Subotičkoj filharmoniji

Najstariji orkestar u Srbiji, Subotička filharmonija, poslednjih godina našla se na rubu opstanka, ali je Bob Lord, generalni direktor američke diskografske i producentske kuće Parma Recordings, impresioniran dugom i bogatom tradicijom, odlučio da joj ponudi saradnju.

Tako je otvoreno novo poglavlje i produžen život orkestru koji postoji od 1908. godine.

"Sinovi, očevi i dede koji sviraju zajedno u istom orkestru premošćujući generacije i vreme - to je nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaista posebno, nešto što se mora čuvati s najvećom pažnjom", napisao je Bob Lord na zvaničnom sajtu Parma Recordings.

Američka kuća predstavljena je kao generalni partner i na novoj internet stranici Subotičke filharmonije, gde je najavljen i prvi koncert orkestra koji će biti ostvaren u saradnji s Parma Recordings.

Koncert se održava 12. decembra u Gradskoj kući u Subotici, a na programu su popularne klasične kompozicije Mocarta, Forea i Sarasatea, hitovi iz opereta Lehara i Kalmana, ali i najnovija dela troje savremenih kompozitora s dugačke liste Parminih autora - Helen MacKinnon, John Carollo i Mihael J. Evans. Ulaz je besplatan.

Dve od tri kompozicije imaće u Subotici i svoju svetsku premijeru, a kao solisti nastupaju violinista, a ujedno i predsednik Subotičke filharmonije Ziga Pal i sopran Alenka Ponjavić Vojnić, a dirigent je Miran Vaupotić, ujedno i glavni projektni menadžer Parme.

"Ovaj koncert označava novo poglavlje za orkestar, a program, na neki način, odražava sadašnji momenat u istoriji Subotičke filharmonije u kojem ponosna prošlost stoji uz bok s muzikom i muzičarima budućnosti", reči su kojima događaj najavljuje Parma Recordings na svom službenom sajtu.

Subotičku filharmoniju, pod tim imenom osnovao je 1908. godine kompozitor i dirigent Ernest Lanji.

Uz orkestar, koji je okupljao muzičke profesionalce i amatere, kao solisti su nastupali neki od najvećih muzičkih velikana 20. veka poput Pabla Kazalsa i Bele Bartoka.

Orkestar je prošao kroz različite poteškoće i periode pauze za vreme dva svetska rata, da bi poslednjih godina došao skoro pred gašenje.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.