Akcionari Agrokombinata traže 10 evra po akciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcionari "Agrokombinata" traže 10 evra po akciji

SUBOTICA -

Predstavnici Udruženja akcionara nekadašnjeg "Agrokombinata" zatražili su danas na protestnom skupu u Subotici da se utvrdi istina o dešavanjima u preduzeću tokom stečaja i da im se u roku od 20 dana isplati 10 evra po akciji.

Predsednik Skupštine Udruženja akcionara "Agrokombinata" Josip Ivanković izjavio je, pred stotinak okupljenih akcionara i građana, da je stečaj u ovom nekadašnjem poljoprivrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gigantu uveden namerno u jesen 2004.

"Osnova za stečaj nije bilo, pokrenula ga je Poreska uprava, koja nakon toga nije ni prijavila svoja potraživanja", rekao je Ivanković.

On je dodao da su obaveze preduzeća u tom momentu iznosile nešto više od pet miliona evra, a odnosile su se na kupljeno seme, zaštitna sredstava i ostali repromaterijal. Sama letina na njivama i u silosima je bila u vrednosti od četiri miliona evra i da ju je neko iskombajnirao stečaja ne bi ni bilo.

Ivanković je rekao da je kroz besplatno korišćenje zemljišta i kapaciteta preduzeća u stečaju, kao i kroz prodaju pojedinih objekata, "Agrokombinatu" naneta šteta najmanje od 30 miliona evra.

Pred radnicima, okupljenim na trgu Slobode, lider Saveza samostalnih sindikata u Subotici Milan Popović je ocenio da je "Agrokombinat" samo jedno od preduzeća u Srbiji koje je, kako se izrazio, dokrajčeno kroz stečaj.

"Ovo preduzeće je kroz reorganizaciju moglo da izađe iz stečaja i da nastavi normalno da radi. Kroz pet godina stečaja korišćena je velika imovina - silosi, zemlja, farme, od čega je deo i prodat kroz reorganizaciju, da bi prilikom prodaje iz stečaja dug preduzeća bio veći nego prilikom uvođenja", objasnio je Popović.

"I pored skretanja pažnje i podnošenja prijava, institucije ili nisu smele ili nisu htele da ispitaju te okolnosti", dodao je on.

Akcionari su na skupu podsetili da je u najboljim vremenima preduzeće zapošljavalo više od 1.000 ljudi i obrađivalo 20.000 hektara zemlje.

AD "Agrokombinat" prodat je na licitaciji u Privrednom sudu u Subotici 18. januara po početnoj ceni od 763.828.412 dinara Industriji mesa "Matijević" iz Novog Sada.

Predmet prodaje bilo je 1.280 hektara zemlje, tri ekonomije i nešto zastarele mehanizacije.

Ovo preduzeće se nalazi na listi 500 najvećih poreskih dužnika u Srbiji. Kako je navedeno na sajtu Poreske uprave Srbije, Agrokombinat za poreze duguje 193 miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.