Izvor: B92, 24.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve češće se aktiviraju hipoteke

Beograd -- Banke u Srbiji sve češće zbog ne plaćanja kredita aktiviraju hipoteke na stanove, lokale i zemlju.

Preciznih podataka o broju aktiviranih hipoteka zbog dugovanja bankama u Srbiji za sada nema. Ipak sudeći prema sadržini oglasa koje banke daju, čini se da na doboš uglavnom ide imovina preduzeća. Nešto ređe, dešava se i da bez svoje imovine ostaju i građani koji ne mogu da otplate stambene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kredite.

Prodajom nekretnina i zemljišta više se ne bave samo agencije za nekretnine. U dnevnoj štampi kao potpisnici oglasa sve češće se pojavljuju i banke.

Tako "Rajfajzen” banka, već neko vreme pokušava da proda kuću u Užicu, sa početnom cenom od preko 10 miliona dinara. Banka prodaje i poslovne prostore u Smederevskoj palanci, Svilajncu, Golubcu.

Na isti način dugovanja dužnika naplaćuju i ostale banke u Srbiji.

Ipak u "Erste” banci kažu da kod njih do sada nije aktivirana ni jedna hipoteka nad imovinom fizičkih lica.

"Mogu da kažem da se to jako retko dešava kod nas u banci, i u Srbiji uopšte. Mogu da kažem da su naši građani izuzetno redovni u plaćanju svojih obaveza po hipotekarnim kreditima. Ono što je neka praksa jeste da se klijent opomene pre svega pismeno, a posle toga telefonski, negde na kraju dana dolazi do aktiviranja hipoteke”, objašnjva Slavko Carić iz "Erste” banke.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u poslednjih sedam meseci broj kredita sa čijom se isplatom kasni više od tri meseca kod privrede je udvostručen, dok je stanovništvo mnogo redovnije u isplati.

O periodu do kojeg se toleriše kašnjenje u plaćanju rata i trenutku kada se aktivira hipoteka bankari nerado govore. Rokovi su, kako objašnjav Ljiljana Milošević iz "Komercijalne banke”, vrlo rastegljivi.

"Posle sedmog dana od kašnjenja ide telefonski razgovor. Telefonski razgovori po proceduri mogu da budu i 15. i 20. dana, ali oni su mnogo češći” , navodi ona.

"Već posle nekog 20. dana mi razmišljamo, pišemo prvu opomenu klijentu. U toj opomeni vi date neki rok do kad on treba da se javi banci, da razgovara i ja moram da kažem da se klijenti odazivaju”, kaže Miloševićeva.

Tužba ide posle poslednje opomene pred utuženje. Da li će to biti neka treća opomena ili kako god, to je opet sve od klijenta do klijenta”, objašnjava ona.

Dalja procedura je sledeća - posle utvrđivanja tržišne vrednosti nekretnine, banka putem oglasa oglašava prodaju nekretnine. Kada se proda, banka prvo namiri svoja dugovanja, a razlika ako ostane vraća se dužniku.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sve češće se aktiviraju hipoteke

Izvor: Krediti.rs, 24.Maj.2009

Banke u Srbiji sve češće zbog ne plaćanja kredita aktiviraju hipoteke na stanove, lokale i zemlju.

Nastavak na Krediti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.