Šoškić: Povećanje učešća oboriće kamate

Izvor: Blic, 30.Jun.2011, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Povećanje učešća oboriće kamate

BEOGRAD - Odluka o povećanju učešća za kredite u evrima oboriće kamate, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić za Radioteleviziju Srbije.

Poslovne banke počele su da primenjuju odluku Narodne banke Srbije o obaveznom depozitu od 30 odsto za sve kredite u evrima, od kojih su izuzeti stambeni zajmovi, za koje je, međutim, povećano obavezno učešće sa 10 na 20 odsto. Nepromenjen iznos učešća od 10 odsto ostaje za stambene kredite koje država >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << subvencioniše.

Povodom novih mera Šoškić je rekao da su ove mere preventivne kako ne bi došlo do rizičnih zaduživanja i da bi trebalo da dovedu do smanjenja kamata.

Šoškić je objasnio da oni koji su podneli zahteve bankama i banke donele pozitivnu odluku o odobravanju kredita, neće biti zahvaćeni ovom odlukom. Drugim rečima, oni za koje banke nisu donele pozitivnu odluku do 30. juna, biće pod novim režimom koji nastupa od 30. juna.

Čini se da građani, ipak, nemaju razumevanja za to zbog čega je bilo potrebno da se poveća učešće za stambene kretite. Na pitanje da li očekuje smanjenje kamatnih stopa, Šoškić je ukazao da je "ovo jedan u nizu koraka koji vode stabilizaciji finansijskog sistema, a stabilizacija finansijskog sistema znači stvaranje uslova za obaranje kamatnih stopa u sistemu".

Povodom kritika građevinskog sektora, da će odluka NBS zaustaviti stanogradnju i da će hiljade radnih mesta biti ugašeno, Šoškić je rekao da je pitanje građevinske industrije, pitanje ponude i tražnje.

"Nije problem kod nas u ponudi, da nemamo dovoljno stanova na tržištu. Mislim da je kod nas problem tražnje, a tražnja zavisi od toga kolike su plate ljudima, kakve su kamatne stope i kolika je cena toga što se kupuje. Prema tome, to su aspekti na kojima moramo da radimo, da bi se problem građevinske industrije rešio", rekao je Šoškić.

Povezane vesti: Počela primena odluke NBS o kreditima Učešće od 30 odsto i za "punto" Za stan ostaje 20 odsto učešća NBS: Povećanje učešća za stambene kredite nije u suprotnosti sa odlukom Vlade Problematični krediti čine 17,1 odsto ukupne sume kredita

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Povećanje učešća oboriće kamate

Izvor: S media, 30.Jun.2011

Povećanje učešća od 30 odsto za kredite u evrima, kao i za stambene od 20 odsto, će oboriti kamate. ..Odluka o povećanju učešća za kredite u evrima oboriće kamate, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić za Radioteleviziju Srbije...Šoškić: Gradnju ne spasava kredit..Poslovne...

Nastavak na S media...

Šoškić: Povećanje učešća oboriće kamate

Izvor: Krediti.rs, 01.Jul.2011, 10:38

Odluka o povećanju učešća za kredite u evrima oboriće kamate, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić za Radioteleviziju Srbije.

Nastavak na Krediti.rs...

Povećano učešće za kredite građana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jul.2011

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić uverava da je mera o povećanju učešća za stambene kredite preventivna, te da koristi građanima jer se neće moći previše zaduživati. U isto vreme, premijer Mirko Cvetković sprema se da građanima ponudi subvenciju od 15 odsto

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.