Rast rizičnih kredita u Hrvatskoj

Izvor: B92, 01.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast rizičnih kredita u Hrvatskoj

Zagreb -- Rizični krediti po osnovu kreditnih kartica u Hrvatskoj porasli su u 2007. za 34 odsto, a rastu i loši stambeni krediti.

Stambeni krediti su krajem 2007. činili petinu ukupnih kredita banaka

Najveći udeo loših kredita (delimično naplativi ili nenaplativi) u ukupnim kreditima tokom 2007, kao i ranijih godina, zabeležen je kod hipotekarnih kredita - 10,11 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ostali krediti stanovništvu smatraju se kvalitetnijim, pa se rizičnima ocenjuje tek 1,6 odsto stambenih i 3,1 odsto auto-kredita. Očigledan je, međutim, nastavak pogoršanja naplate kredita po kreditnim karticama koji su lane bili jedina grupa sa rastom udela loših kredita u ukupnim zaduženjima.

Kamatne stope na kredite po osnovu kreditnih kartica su među najvišima. Za banke je to unosan posao, a za građane mogućnost potrošnje sa minimalnom kontrolom jer takvih kredita nema u Kreditnom registru.

Za banke rast zaduženosti ne donosi opasnosti jer su loši krediti po kreditnim karticama sa 77,76 odsto pokriveni rezervama, ali će korisnicima tih kredita izlazak iz dugova ubuduće predstavljati sve veći problem.

Stambeni krediti su krajem 2007. činili petinu ukupnih kredita banaka. Krajem prošle godine krediti stanovništvu dostigli su iznos od 112,36 milijardi kuna (15,4 milijardi evra), od čega se na stambene kredite odnosi 45,23 milijarde kuna.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB-a) za 2007. godinu 95,22 odsto kredita banaka smatra se naplativima, kod trgovačkih društava 7,3 odsto kredita ocenjuje se delimično naplativima ili nenaplativima kao i 3,7 odsto kredita građanima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.