Nova obustava stambenih subvencija

Izvor: B92, 06.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova obustava stambenih subvencija

Beograd -- Primanje zahteva za subvencionisane stambene kredite obustavljeno je do jula jer nema više novca, potvrđeno je u Ministarstvu finansija Srbije.

Razlog je, kako navode u Ministarstvu, to što je već potrošen novac koji je u ovogodišnjem republičkom budžetu namenjen za subvencije stambenih kredita za prvih šest meseci. Za ovu godinu u budžetu za subvencije predviđeno je 3,5 milijardi dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Od toga je milijardu dinara namenjeno kupovini stanova za vojsku, deo za zaposlene u prosveti i zdravstvu, a za građane mlađe od 45 godina planirano je da se potroši 1,9 milijardi dinara.

Novac je ranije mesečno isplaćivan Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, koja odobrava subvencionisane kredite, ali je zbog povećanog broja zahteva u martu i aprilu odlučeno da isplate budu kvartalne, kako bi se predviđena sredstva ravnomerno trošila tokom godine.

Nacionalna korporacija je u 2008. godini osigurala 1.477 subvencionisanih stambenih kredita, u ukupnom iznosu od 908 miliona dinara.

U prvom kvartalu osigurano je 1.019 kredita, uključujući i prenete kredite iz 2007. godine, u iznosu od 617 miliona dinara, dok je u drugom kvartalu osigurano 458 kredita u vrednosti od 291 miliona dinara.

U 2007. ukupno je isplaćeno 2,85 milijardi dinara subvencija za 4.012 stambenih kredita. Stambeni krediti koje subvencioniše država odobravaju se građanima starosti od 23 do 45 godina, na rok otplate do 30 godina.

Kamatna stopa banaka je od 6,9 odsto, dok je za ostale komercijalne stambene kredite od sedam do 10 odsto. Korisnik kredita je obavezan da uplati učešće od pet odsto, a 20 odsto učešća se isplaćuje iz budžeta Srbije.

Inače, ovo je drugi put ove godine da se zaustavlja primanje zahteva za subvencije. To se već dogodilo u martu na mesec dana.

I prethodnih godina dotacije iz budžeta više puta su prekidane zbog prekoračenja periodičnih kvota za te namene. Prošle godine se čak desilo da je ta stavka bila izostavljena iz Uredbe o privremenom finansiranju prošle godine.

Ispražnjen budžet

Guverner NBS-a Radovan Jelašić izjavio je da postoji zakonska mogućnost da država pozajmi novac od centralne banke da pokrije manjak u budžetu, ali da država to još nije tražila.

On je u izjavi novinarima rekao da se nada da će država iskoristiti sve ostale postojeće mehanizme koji su joj na raspolaganju za pokrivanje manjka i dodao da je Narodna banka Srbije poslednji put zajmila pare državi 2001. godine.

Jelašić je napomenuo da NBS još nema konkretnih informacija o tome koliko će budžet biti u manjku, ističući da je do sada bila "negativna praksa" da se, kada se zna da predstoji rebalans budžeta, novac troši unapred, "i to se onda sve na kraju blagosilja novim budžetom".

On je ponovio da bi novim budžetom trebalo da bude definisano i pitanje ukupne potrošnje i odakle povući nedostajuća sredstva.

Govoreći o stanju računa države kod Narodne banke Srbije od prihoda od privatizacije, guverner Radovan Jelašić kaže da je od 1,3 milijarde evra od prodaje "Mobi 63" norveškom "Telenoru", na računu države ostalo svega 100 miliona evra.

To je taman dovoljno da se isplati sledeća rata stare devizne štednje, rekao je on za list Biznis.

Tako je novac od velike prodaje telekomunikacione kompanije, na kojoj su građene cele predizborne kampanje i Nacionalni investicioni plan, otišle najvećim delom u tekuću budžetsku potrošnju, baš kao što je većina ekonomista u Srbiji upozoravala, podsetio je Biznis.

Podsetimo, i ministar finansija Mirko Cvetković kaže da će Srbija morati da se zadužuje ukoliko ne bude investicija i ako se ne realizuju neke od velikih privatizacija.
Pogledaj vesti o: Subvencionisani stambeni krediti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.