Bez subvencija za stambene kredite

Izvor: B92, Beta, 15.Apr.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez subvencija za stambene kredite

Beograd -- Potrošači duguju Elektroprivredi Srbije za utrošenu električnu energiju 49 milijardi dinara, izjavio je generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Prihodi EPS-a u 2008. su bili oko 156 milijardi dinara uz gubitak od 9,5 milijardi

Domaćinstva duguju 28 milijardi dinara, a privreda 21 milijardu dinara. Oko 48 odsto od ukupnih dugovanja privrede napravilo je 0,11 odsto korisnika, a 2,4 odsto domaćinstava duguje oko 46 odsto ukupnog iznosa neplaćenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << računa za struju stanovništva.

Najveći dužnici su RTB Bor sa 4,6 milijardi dinara, Železnice Srbije sa 1,45 milijardi dinara, rudnici Podzemne eksploatacije uglja sa 1,1 milijardu dinara i Zorka energetika sa 700 miliona dinara.

Marković je kazao da je naplata u prvom kvartalu 2009. godine manja za 3,05 odsto u odnosu na isti period lane. On je dodao da su dugovanja EPS-a 15 milijardi dinara, da se najviše duguje kompaniji Elektromreža Srbije za tranzit električne energije dok su ostalo dugovanja prema firmama koje rade na remontima i revitalizacijama postrojenja.

Moguće poskupljenje struje

Devet milijardi evra investicija

Do 2015. godine EPS planira investicije od devet milijardi evra, kako bi se zadržao nivo proizvodnje i smanjili gubici. Tri milijade evra će biti obezbeđeno iz kredita, 3,5 milijade evra od sredstava kompanije i oko 2,5 milijade evra od strateških partnera. Od tog iznosa milijardu evra biće uloženo u projekte zaštite životne sredine.

Generalni direktor Elektroporivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković kaže da je moguće poskupljenje struje od osam odsto u ovoj godini, ali nije precizirao kada. "Odustalo se od poskupljenja struje za osam odsto od prvog aprila, ali to ne znači da do kraja godine neće doći do usklađivanja cene struje", kazao je on.

EPS će u 2009. godini imati za osam milijardi dinara manje prihode od planiranih zbog odustajanja od poskupljenja struje u aprilu, naveo je on i precizirao da će zbog toga prihodi biti 138 milijardi dinara umesto planiranih 146 milijardi dinara. Zbog smanjenja prihoda EPS će morati da redukuje planove za investicije, remonte i održavanje postrojenja. "Posledica toga je smanjena pouzdanost postrojenja", naveo je on.

Cena struje u Srbiji je najniža u regionu i daleko je od ekonomske cene, ocenio je generalni direktor EPS i dodao da je trenutna cena oko 4,5 evrocenti po kilovatu. Marković je naveo da su prihodi EPS-a u 2008. godini bili oko 156 milijardi dinara i da je zabeležen gubitak od oko 9,5 milijardi dinara.

Generalni direktor EPS je najavio i veliki program racionalizacije poslovanja i poboljšanja performansi celog sistema. "Mi ćemo ući u taj proces restruktuiranja ove godine. Te promene će podrazumevati niz mera, od finansijskih do tehničkih", rekao je Marković, koji nije želeo da govori o eventualnom smanjenju plata ili broja zaposlenih u EPS, ali je naglasio da se ne može poboljšati poslovna efikasnost bez povećanje cena struje.
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.