Zoran Babić: SPS bi prišao i ideji “mrzimo Vučića”

Izvor: Blic, 27.Mar.2016, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Babić: SPS bi prišao i ideji “mrzimo Vučića”

Siguran sam da, ukoliko bude postojao promil šanse da većinu formira neko drugi na platformi „mrzimo Vučića“, socijalisti će se toj grupi priključiti, kaže u intervjuu za „Blic“ Zoran Babić, funkcioner SNS.

Doskorašnji šef poslaničkog kluba naprednjaka kaže da izjave visokih funkcionera Socijalističke partije Srbije to i potvrđuju.

Da se samo vi pitate s kim bi SNS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravila vlast?

- Nikada nećemo sarađivati sa onima koji će nas vratiti u blokadu, izolaciju, zatim sa onima koji bi zaustavili evropski put Srbije. Takođe, nikada nećemo sa onima koji bi vratili zemlju u vreme tajkunizacije i pljačkaških privatizacija, ali ni sa onima koji bi odmah uveli sankcije Rusiji.

Iz ovoga zaključujem da, uprkos svađama, niste otpisali socijaliste.

- Svaka od tih svađa je bila reakcija, nikada SNS nije prva započela takvu komunikaciju. Nije realno da ćutimo kada se Branko Ružić slika s huliganom predstavljajući ga kao dobrog čoveka, a taj dobar čovek i danas izgovara „Vučiću pederu“. Naša reakcija je normalna i prirodna. Ne možete očekivati da ne reagujemo na izjavu Milutina Mrkonjića da je „Prokop“ samo okrečen, a on je posle 40 godina završen. To ne može da se prećuti.

Da li bi Ružić mogao da bude ministar u sledećoj vladi?

- Ja bih najviše voleo da sačekamo 24. april da vidimo volju građana, a o ostalim stvarima odluku će doneti čovek koji ima najveće poverenje, ali i najveće rezultate, a to je Aleksandar Vučić.

Šta kažu vaša istraživanja? Koliko glasova će osvojiti SNS?

- Siguran sam da će građani napraviti jasnu razliku između prošlosti i sveg haosa koji je tamo ostavljen i reformske politike Aleksandra Vučića kojom malim ali sigurnim koracima postajemo pristojna, uređena evropska država u kojoj je našim građanima obezbeđeno više investicija, više radnih mesta, evropski životni standard. Zbog ostvarenih rezultata koji se mere sa 1,7 milijardi evra direktnih stranih investicija, i 120.000 novih radnih mesta, i 16 milijardi dinara koliko je opredeljeno ove godine samo za podsticaje za mlade ljude koji započinju posao, ja očekujem punu podršku.

Koliko je to procenata?

- Prognoze i procente ostavljam onima koji se bave meteorologijom.

Čime biste lično bili zadovoljni?

- Ono što bi mene kao građanina zadovoljilo jeste podrška i broj poslaničkih mesta koji bi omogućili dalje sprovođenje reformske politike.

Znači, apsolutna većina?

- Tako je.

Otkud na listi SNS i evropejci i rusofili, levičari i liberali, čak i monarhisti?

- Ujedinjena Srbija je pokazala da se zajednički lakše odoleva izazovima poput poplava koje smo imali, ujedinjeni ćemo lakše i brže dolaziti i do drugih pobeda. Svi koji se nalaze na listi ujedinili su se oko zajedničkog cilja, a to je izgradnja pristojnog, modernog, perspektivnog društva.

Pričalo se da je u SNS bilo nezadovoljstva zbog tog priliva sa strane i zato što su van liste ostali neki članovi vaše stranke?

- Apsolutno nije tačno. Lista je i na Predsedništvu i na Glavnom odboru jednoglasno usvojena.

Priča se da ćete biti ministar. Koji biste resor voleli da vodite?

- Moj prioritet nisu funkcije i pozicije, već učinak i rezultati. Najvažnije je da obezbedimo rezultate, izgradimo koridore, pomognemo poljoprivredu...

Sve češće pričate o selu, poljoprivredi? Da li je možda to taj resor?

- Najvažnije je da nešto uradimo, a šta će pisati na vizitkarti ispod mog imena, nebitno je.

Da li su Vojislav Šešelj i Srpska radikalna stranka vaša „dvorska“ i kontrolisana opozicija?

- Mi smo razvijena demokratija, niko nikoga ne može da kontroliše. Vojislava Šešelja poštujem kao iskusnog političara, ali se duboko ne slažem s njegovom politikom jer bi nas ona vratila deceniju unazad.

Bili ste najaktivniji poslanik u Skupštini. Ko vam je bio najveći protivnik?

- To je bila politička mržnja koja je dolazila od poslanika bivšeg režima. Ne manji protivnik bilo je političko, ali i lično nevaspitanje pojedinaca koji su me nazivali đubretom, ološom, stokom. Valjda u nedostatku argumenata. Protivnik je i vređanje predsednice Skupštine.

Možete li nekoga lično da navedete?

- Oštra je konkurencija, znak jednakosti je između Zorana Živkovića, Dragana Šutanovca i Marka Đurišića.

Kako reagujete na podsmehe zbog čestih lapsusa koje pravite, a koji su nazvani „babićizmi“?

- Neko ko mnogo radi, a bio sam jedan od najaktivnijih poslanika, ponekad i greši. U razgovoru, poslu, komunikaciji, jedino meni ti lapsusi nisu oprošteni. Za mene je najvažnije da moj lapsus nikoga nije uvredio, povredio, oštetio. Možda je nekog zabavio. Pored svega što sam izneo, zameraju mi se samo lapsusi. To znači da su ostali stavovi ispravni i to me čini srećnim.

ASOCIJACIJE

Aleksandar Vučić - marljivost, posvećenost, rezultati

Tomislav Nikolić - domaćin

Vladimir Putin - snaga, moć, prijatelj

Boris Tadić - pluskvamperfekat

Ivica Dačić - „Miljacka“

Angela Merkel - državnik i prijatelj

Zorana Mihajlović - energičnost

Čedomir Jovanović - bahatost

Barak Obama - promene, investicije, prijatelj

Bojan Pajtić - kriminal i korupcija

Sanda Rašković Ivić - bunda i gej Srbende

Vojislav Šešelj - Hag

Kolinda Grabar Kitarović - sused

Bogoljub Karić - porodica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.