Zašto je Mrkić medijski nevidljiv

Izvor: B92, 07.Feb.2013, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Mrkić medijski nevidljiv

Beograd -- Srpski šef diplomatije Ivan Mrkić gotovo je nevidljiv u medijima - pored nekoliko intervjua u štampi, u javnosti ga gotovo i nema, a na pitanja ne odgovara.

Šefovi diplomatija u najjačim zemljama sveta su po snazi među najjačim političkim ličnostima u tim državama. U Americi državni sekretar je šef diplomatije i na tom mestu je do skoro bila Hilari Klinton, a sada je Džon Keri. U Rusiji šef diplomatije je Sergej Lavrov, a u najjačoj zemlji EU - Nemačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gvido Vestervele.

Šef diplomatije Srbije je Ivan Mrkić, karijerni diplomata, koji je na to mesto postavljen na predlog SNS-a i to kao nestranačka ličnost. Tokom prvih šest meseci ministrovanja držao se podalje od medija.

Od jula prošle godine zgrada Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu je za novinare postala neosvojiva tvrđava. Čak i kada je ministar Ivan Mrkić organizovao konferencije za medije posle susreta sa svojim kolegama iz sveta, novinarima najčešće nije bilo dozvoljeno da uopšte postave pitanje. Slično je bilo i za ovu priliku. Ministar nije želeo sam da obrazloži svoju medijsku strategiju, niti je dopustio svom portparolu da to učini.

Naprednjaci će narednog meseca oceniti rad svojih ministara.

"Ja jesam veoma zadovoljan, tačno je uočio sve probleme koje je naša diplomatija imala u ranijem periodu i pasivnost pojedinih naših predstavnika u drugim državama. Moje lično mišljenje je da bi trebalo više da se pojavljuje, ali to je njegova procena - da su važniji rezultati njegovog ministarstva nego pojavljivanje u medijima", kaže Veroljub Arsić iz SNS-a.

S Mrkićem je u ministarstvu zajedno radio šef poslanika DS-a Borislav Stefanović - koji iz opozicije oštro kritikuje rad ministra.

"Meni je žao što za sada možemo da vidimo da je ministar Mrkić deo delegacije premijera ili predsednika i to je to, a mislim da je diplomatija mnogo šira i kompleksnija delatnost. Mislim, da je samo Mrkić, pa da budemo zadovoljni, ali u ovoj vladi ima ministara za koje građani, da ih na muke stavite, ne bi znali da kažu ko je ministar čega", kaže Borko Stefanović.

Stručnjaci upravo u Mrkićevoj biografiji vide razlog za odsustvo iz javnosti, jer je on karijerni diplomata, a ne političar.

"Verovatno ovakvo odustvo iz medija potiče zapravo kroz činjenicu da je on karijerni diplomata, a koji se klone, oni se klone takve vrste komunikacije i, sa druge strane, ne osećaju se bezbedno u smislu nekakvog političkog bekgraunda koji im dozvoljava samostalnost akcija, kreiranja politike i određenih nastupa u javnosti", kaže Aleksandra Joksimović, bivša pomoćnica ministra spoljnih poslova.

Posao Mrkića još je teži imajući u vidu da se politika njegovog prethodnika Vuka Jeremića često nazivala "diplomatija na steroidima", jer je obilovala aktivnostima i stalno bila prisutna u javnosti.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.