Vučić i Dačić počinju da dele ministarstva

Izvor: Kurir, 02.Avg.2013, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Dačić počinju da dele ministarstva

Od vikenda kreću pregovori o novoj strukturi i kadrovskim rešenjima u rekonstruisanom kabinetu premijera; Stav SNS da sastav republičke vlasti ne mora da se preslikava na lokal

BEOGRAD - Nema odmora dok traje obnova.

Posle smene u devet Vladinih resora i izbacivanja URS u opoziciju, od vikenda počinju razgovori o novoj strukturi i kadrovskim rešenjima u rekonstruisanom kabinetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << premijera Ivice Dačića. Promene u vladajućoj koaliciji, koja nastavlja rad bez stranke Mlađana Dinkića, neće se automatski i lančano odraziti na lokalne saveze jer je stav SNS da sastav republičke vlasti ne mora da se preslikava na opštine i gradove.

Reklama ne pomaže

- Nema razloga da, samo zato što je odlučeno da URS napusti Vladu, sad usledi i izbacivanje te stranke iz koalicija na lokalu. Nema tu štofa, nema razloga za neku histeriju jer tamo gde su se ljudi dogovorili, tako treba i da ostane - kaže izvor Kurira iz vrha vlasti. Prema njegovim rečima, rukovodstva SNS i SPS će se narednih dana „baciti“ na dogovor o naslednicima smenjenih ministara.

- Sve je otvoreno, a razgovaraće se i o novom konceptu Vlade jer su moguća i spajanja i razdvajanja resora - navodi izvor Kurira iz vrha vlasti i dodaje da se radi na realizaciji plana lidera SNS i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da se za obavljanje važnih poslova angažuju strani stručnjaci.

- Tek od vikenda kreću razgovori o kadrovskim rešenjima. Mnoga imena su u igri, ali moram da vam kažem da je većina onih koji se u pojedinim medijima nude za preuzimanje nekih resora sve dalje od ministarske funkcije - kaže naš sagovornik.

Zanimljivo je to što je potpredsednik SNS Bratislav Gašić, koji je bio viđen za ministra odbrane, juče izjavio da ipak ostaje gradonačelnik Kruševca (pogledaj okvir).

Inače, ukoliko dođe do promene broja i sastava resora, kako se očekuje, potrebno je doneti izmene Zakona o ministarstvima, koji se šalju u Skupštinu na izglasavanje, nakon čega se biraju novi članovi Vlade. To bi moglo da znači i promenu koalicionog sporazuma.

- Deo koalicionog sporazuma može da ostane ukoliko se prepozna da je koristan, a može da dođe i do nekih promena s obzirom na to da će doći do promena i u ministarstvima - rekao je generalni sekretar Vlade Veljko Odalović.

Sednica 26. avgusta

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović kaže da bi sednica parlamenta, na kojoj će se raspravljati o izmenama Zakona o ministarstvima i o ostavkama i razrešenjima odlazećih ministara, a na kojoj će biti izabrani i novi članovi Vlade, mogla biti održana 26. avgusta.

Vladu iz SNS napuštaju Goran Knežević, Alisa Marić i Bratislav Petković, iz URS Mlađan Dinkić, Suzana Grubješić i Verica Kalanović, iz SPS Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović. Upražnjeno je i mesto ministra odbrane jer se Vučić sam povukao s te pozicije.

Neću biti ministar

Potpredsednik SNS Bratislav Gašić, koji je pominjan kao kandidat za ministra odbrane, izjavio je juče da je posle razgovora s liderom stranke Aleksandrom Vučićem doneo odluku da ostane na funkciji gradonačelnika Kruševca.

- Kao što smo govorili i pre izbora, nama fotelja nije bila cilj i zato nam nije teško da je odbacimo. U proteklih 12 godina Kruševac je sistematski uništavan i postavio sam visoke ciljeve, koje nameravam da ostvarim - rekao je Gašić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.