Vučić: Svi će osetiti boljitak do sledećeg Božića

Izvor: Politika, 06.Jan.2014, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Svi će osetiti boljitak do sledećeg Božića

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija u 2013. uspela da smanji nezaposlenost i poveća industrijsku proizvodnju, a u narednih godinu dana ekonomski boljitak trebalo bi da osete svi građani.

„Posle mnogo godina, prema zvaničnim rezultatima Republičkog zavoda za statistitku, Srbija je u 2013. smanjila nezaposlenost. Danas je nezaposlenost 20,1 odsto, a u aprilu 2012. godine bila je 25 odsto”, kazao je Vučić, koji je i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srpske napredne stranke.

On je kazao da je Srbija u 2013. godini imala i rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,4 odsto.

„Uveren sam da će do sledećeg Božića boljitak osetiti svi građani, a ne samo političari i tajkuni”, rekao je Vučić na obeležavanju Badnjeg dana u SNS-u.

-------------------------------------

Papović:Trgovci nisu menjali cene zbog rasta PDV-a

BEOGRAD – Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović izjavio je danas da veliki trgovinski lanci nisu menjali cene zbog rasta niže stope PDV-a, što je znak da su konačno počeli da posluju po ekonomskim zakonima.

„Cene u velikim trgovinskim lancima od početka ove godine nisu promenjene zbog povećanja niže stope poreza na dodatu vrednost (PDV) sa osam na deset odsto, jer su trgovci konačno shvatili da svoj finasijski gubitak ne mogu da nadoknađuju povećanjem cena”, kazao je Papović agenciji Beta.

On je naglasio da u Srbiji nema više prostora za povećanje cena, jer je tražnja za proizvodima daleko manja od ponude, zbog male kupovne moći stanovništva.

Istakao je da su trgovci uvideli i da im povećanje stope PDV-a ne daje pravo da povećaju trgovačke marže, koje su u Srbiji inače veće nego u evropskim zemljama.

„Trgovci su shvatili da bi povećanje cena dovelo do pada prometa”, kazao je Papović i naglasio da se povećanje cena namirnica može jedino očekivati u manjim privatnim trgovinskim radnjama.

Niža stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) u Srbiji od 1. januara je povećana na 10 odsto, a kod prometa i uvoza kompjutera i računarskih komponenti na 20 odsto.

Niža, takozvana posebna stopa koja je do kraja 2013. bila osam odsto, primenjuje se na osnovne životne namirnice, lekove i medicinska sredstva, hotelske i ugostiteljske usluge i novine.

Beta

objavljeno: 06.1.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vučić čestitao praznike: Biće bolje do sledećeg Božića

Izvor: Večernje novosti, 06.Jan.2014

BEOGRAD - Lider SNS Aleksandar Vučić uneo je badnjak u prostorije te stranke, s uverenjem da će Srbija sledeći Božić dočekati sa još većim rezultatima, pouzdanjem i verom u sebe da može da menja stvari.Vučić je čestitao građanima Novu godinu, Srbima i pravoslavnim vernicima Badnji dan,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.