Vučić: Pozvali smo SPS na razgovore o vladi

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Pozvali smo SPS na razgovore o vladi

BEOGRAD – Srpska napredna stranka zvanično je danas pozvala Socijalističku partiju Srbije na razgovore o formiranju republičke vlade.

To je na konferenciji za novinare rekao lider SNS Aleksandar Vučić i naveo da postoje četiri prioriteta i cilja koje bi buduća vlada trebalo da ostvari, odnosno oko čega bi trebalo da se postigne dogovor.

Prvi politički i straški cilj je, naveo je Vučić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << onaj o kome je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorio u Briselu, a to je da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Slede: ekonomske reforme, borba protiv korupcije i kriminala i ispitivanje svih „pljačkaških privatizacija”, te pitanje kako i na koji način sačuvati teritorijalni integritet Srbije ne odustajući od evropskog puta.

Lider SNS smatra da će se do ponedeljka znati ko će formirati vladu, ali ne i da će ona do tog dana biti formirana, kako su neki interpretirali njegovu izjavu.

Na pitanja o eventualnim razgovorima sa nekim drugim strankama, Vučih je rekao da treba videti da li će se sa SPS postići saglasnost oko principa koje je naveo.

Vučih je odbacio spekulacije medija o podeli ministarskih mesta i imenu premijera i navodeo da su za SNS bitni ciljevi, a nikako funkcije, kao i da ni sam još ne zna da li bi bio deo te vlade.

Prema njegovim rečima, bitno je da ti ciljevi budu oročeni i da je najbolje, ukoliko se oni ne ostvare, da se takva vlada raziđe.

„Ako to ne postignemo, onda da se razilazimo pa neka neko drugi formira vladu”, rekao je Vučić i precizirao da bi naprednjaci sa SPS imali 117 poslanika, što je, smatra, veoma blizu većine od 126.

„Spremni smo da sa mnogima razgovaramo, ali i mnogi sa nama...., i u redu je i da socijalisti kažu i da neće sa SNS, kao i da se formira neka druga vlada što bi mi pozdravili”, poručio je Vučić.

Lider naprednjaka je, međutim ponovio da takva vlada ne bi imala legitimitet niti bi imala podršku u narodu, a posebno ne bi mogla da sprovede sve potrebne reforme.

„Plašim se da u ovom trenutku kod političara postoji manjak ideja, a više sujete i želje za funkcijama koje bi mogle da se upotrebe i zloupotrebe u određene svrhe”, rekao je Vučih.

Odgovarajući na niz pitanja u vezi sa liderom socijalista Ivicom Dačićem, Vučić je rekao da se ne sme u razgovore o vladi ići sa stavom „ovo hoću, ovo neću” i da se ne mogu stvari postavljatii po principu „baš me briga za jednog, baš me briga za drugog”.

„Treba da razgovaramo o ozbiljnim stvarima”, rekao je Vučić i dodao da ne požuruje nikoga oko formiranja vlade, ali da je činjenica da se gubi vreme i da Srbija ne može da čeka.

On smatra da problem u vezi sa dobijanjem datuma pregovora i daljim evopintegracijama Srbije neće predstavljati pitanje Kosova i Meothije, već pitanje pravosuđa, medija,,,

Stoga je potrebno napraviti ozbiljnu vladu koja ima zacrtane ciljeve, rokove i u kojoj njene članove neće interesovati samo vlast i lični interesi, zaključio je Vučić.

Tanjug

objavljeno: 15/06/2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.